Vorig jaar zette uitgever Corelio (De Standaard en Het Nieuwsblad) 54 werknemers op straat. Dankzij arbeidsduurvermindering moesten maar 33 werknemers het bedrijf echt verlaten (12 arbeiders, 15 bedienden en 6 journalisten). Van die 33 kwamen er 20 in aanmerking voor … brugpensioen.
We hebben het even nagekeken: toen gaf Guy Tegenbos geen kik over dat “asociaal plan” bij zijn werkgever. Nochtans loste ook Corelio net als Carrefour het sociaal conflict op door werknemers op brugpensioen te sturen.
Hoewel de herstructurering bij Corelio vorig jaar 6,3 miljoen euro kostte, maakte het bedrijf in 2009 toch nog 1,7 miljoen euro winst.
“Een plan dat mikt op het betalen van mensen om veel te jong hun talenten niét meer te gebruiken en afhankelijk te worden van uitkeringen waarvoor het loon van anderen die nog wel werken, zwaar afgeroomd moet worden, is geen sociaal maar een asociaal plan”, schrijft Tegenbos.
Journalisten als Tegenbos bij wie kritische zin een tweede natuur hoort te zijn, hebben het blijkbaar bijzonder moeilijk om de balk in eigen oog te zien.