Daniël Cohn-Bendit klaagt hypocrisie van de EU in Griekse crisis aan (YouTube)

 

Nieuws, Europa, Economie, Politiek, Griekenland, Defensie, Economische crisis, Wapenexport -

Daniël Cohn-Bendit: “We lenen de Grieken geld zodat ze onze wapens kunnen kopen!”

"Op 13 mei maakte het Groene europarlementslid Daniël Cohn-Bendit duidelijk wat het handelsonevenwicht binnen Europa concreet betekent. Frankrijk verkocht de voorbije jaren fregatten en helikopters aan Griekenland", schrijft Dirk Holemans van Oikos in een opiniestuk op deze nieuwswebsite. Griekenland houdt (voorlopig?) het hoge defensiebudget buiten de zware besparingsronde.

vrijdag 28 mei 2010 15:48
Spread the love

Daniël Cohn-Bendit klaagde in het Europees Parlement de hypocrisie aan van de EU over de aanpak van de financiële crisis.

Duitsland sloot een deal met de Griekse regering voor de verkoop van zes onderzeeërs. Alles samen voor een bedrag van vijf miljard euro. Frankrijk verkocht Griekenland zes fregatten (totaal 2,5 miljard euro), helikopters voor 400 miljoen euro en Rafale-gevechtsvliegtuigen.

Dit ontlokte Cohn-Bendit de opmerking: “We lenen hen dus geld zodat ze onze wapens kunnen kopen! En dan verdienen we nog eens op de lening: we lenen de Grieken geld tegen een hogere rentevoet dan waaraan wij het geld zelf lenen. Een prangend voorbeeld van het totaal gebrek aan solidariteit binnen Europa!”

Defensiebudget op hoog niveau

Griekenland blijft – ondanks de zware begrotingstekorten – veel geld uitgeven aan defensie. Met ruim 3,3 procent van het bruto binnenlands product (BBP) dat naar het leger gaat, staat Griekenland op nummer één binnen de EU.

Traditioneel werd dit hoge defensiebudget toegeschreven aan de rivaliteit met buurland (en NAVO-bondgenoot!) Turkije, onder meer over de onopgeloste kwestie-Cyprus.

De laatste jaren zijn de verhoudingen tussen beide oevers van de Egeïsche Zee echter fors verbeterd. Onlangs nog kondigde de Turkse premier Recep Tayyip Erdo?an aan dat zijn land massaal gaat investeren in de zieltogende Griekse economie.

Griekenland spendeerde in 2009 bijna 10 miljard dollar aan defensie. Met een bevolking van 10 miljoen komt dat neer op duizend dollar per hoofd van de bevolking. In Turkije, toch ook een behoorlijk gemilitariseerd land, lag dat cijfer vorig jaar op 200 dollar per hoofd van de bevolking of ruim 2 procent van het Turkse BBP.

Buiten de besparingsronde

Het Griekse leger heeft momenteel 160.000 manschappen in actieve dienst. Een aantal dat nog fors kan worden uitgebreid met dienstplichtige reservisten in het geval van een gewapend conflict.

De PASOK-regering van George Papandreou heeft – voorlopig? – het defensiebudget buiten de zware besparingsplannen gehouden. Tot grote vreugde waarschijnlijk van de Europese defensie-industrie die niet graag een grote potentiële koper van militair wapentuig zou zien verdwijnen.

Bekijk hier het filmpje op YouTube over de interventie van Cohn-Bendit in het Europees Parlement: http://www.youtube.com/watch?v=dQGkP68AVTI

Bronnen:
Al Jazeera:
Today’s Zaman (Turkije)

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!