38 leveranciers waren aanwezig op de beurs. Olivier Jacques van Vander Zijpen n.v. was één van hen. “Wij zijn een groothandel in groenten en fruit, en sinds kort hebben wij ook een biologisch assortiment. Ik vind dit een goed initiatief, omdat mensen hier oprecht geïnteresseerd zijn."

Maar ook kleinschaligere producenten doen mee aan de beurs. 'Vers en Veggie' bijvoorbeeld, dat alleen met lokale bioproducten werkt. “Het is een goed initiatief, al zijn heel veel bezoekers van overheden en bedrijven. Wij bieden onze producten aan bij winkels, en die zijn hier vandaag toch minder present”, verzucht Catherine Schepens van Vers en Veggie.

Het assortiment op de beurs is enorm: van biobrood tot biowijn en van biologisch gekweekt kippenvlees tot fairtradespeculaas. Max Havelaar, het label voor fairtradeproducten, is medeorganisator van 'Your Choice' .

“Bio, lokale producten en fairtrade vormen een natuurlijke harmonie”, zegt Sandra Galbusera van Max Havelaar. “Wij proberen meer en meer de fairtradeproducenten ook te laten overschakelen naar duurzame landbouw."

Workshops en debat

Naast de beurs zelf vonden er ook workshops plaats, die meer duidelijkheid gaven over hoe bedrijven en overheden de bio- en fairtradeproducten kunnen integreren in hun organisatie. Daarna was er een debat met Leen Laenens van BioForum Vlaanderen en Rob Renaerts van Netwerk Bewust Verbruiken.

Laenens gaf meer uitleg over de voorwaarden waaraan een product moet voldoen om een biocertificaat te krijgen. Renaerts vertelde over een studie die binnenkort verschijnt, waarin hij drie verschillende labels die een product kan krijgen met elkaar vergelijkt, namelijk het Max Havelaarlabel, het Rain Forest Alliancelabel en het UTZ Certified-label.

"Het blijft nodig om activiteiten als die van vandaag de consumptie van de fairtrade- en bioproducten aan te moedigen", zegt Sandra Galbusera. "We voelen ook dat de interesse steeds groter wordt. We zijn de nichemarkt ondertussen al ontgroeid."

Nieuws, Milieu, België, Bio, Beurs, Fairtrade, Your choice -

Beurs voor bio-, lokale en fairtradeproducten

vrijdag 28 mei 2010 18:29
Spread the love

Op 27 mei vond in Brussel de ‘Your Choice’-beurs plaats, een ontmoetingsplaats voor aanbieders en afnemers van fairtradeproducten, lokale en bioproducten. Het doelpubliek van de beurs waren grote afnemers, zoals gemeentebesturen, bedrijven, organisaties en scholen.

take down
the paywall
steun ons nu!