Dat in de voedingsindustrie niet alles kosjer is, daar hoort u af en toe wel iets van. Dioxines en varkenspest kunnen het land in rep en roer zetten. Regeringen moeten besparen, maar liefst niet te veel op voedingsinspectie. Onze horeca doen inspanningen om hun imago van onbetrouwbare werkgever op te poetsen. Goed zo!
Maar hoe zit het in de landen waar onze voedingsproducten vandaan komen? Is daar evenveel aandacht voor de arbeidsomstandigheden als voor onze voedingshygiëne?

Het Antwerpse Zuidcafé, een samenwerking tussen zes Antwerpse Wereldwinkels en cultuurcentrum De Roma, stelde niet enkel de vraag, maar ging ook op zoek naar een documentaire en gesprekspartners die er uitgebreid op kunnen antwoorden.

  • Marijke Poissonnier werkt voor de campagne van Oxfam Wereldwinkels
  • Katlijn Declercq werkt voor ECPAT, een organisatie die wereldwijd werkt aan de verbetering van kinderrechten
  • Bart Vannetelbosch is ACV vakbondsverantwoordelijke voor de sector Voeding en Diensten.
  • Dirk Van der Maelen werd vervangen door Inga Verhaert, gedeputeerde voor ontwikkelingssamenwerking van de Provincie Antwerpen.

Marijke Poissonier geeft uitleg bij de campange van Oxfam Wereldwinkels: "Kindslavernij lust ik niet". Oxfam Wereldwinkels heeft al meer dan dertig jaar ervaring in het promoten en verkopen van fairtrade producten. "We merken de laatste jaren een groeiende aandacht voor fairtrade en mensen kopen steeds meer fairtrade producten. Toch blijven de problemen van kleine boeren en van arbeiders op plantages in het zuiden bestaan. Daarom focussen we in onze campagne dit jaar op de meest kwetsbare arbeiders in de cacaoteelt: dat zijn vaak kinderen die omwille van armoede of onder dwang werken bijv. op de cacaoplantages in Ghana en Ivoorkust."

"Fairtrade heeft slechts een bescheiden marktaandeel. Handelaars van niet-fairtrade chocolade nemen ook initiatieven, maar daarmee bereiken ze slechts een percentage van hun producenten. Een sluitende controle op de arbeidsomstandigheden is er niet."

Nieuws, Samenleving, België, ILO-conventies, Fairtrade, Kinderarbeid, Kindslavernij, Chocolade, Oxfam Wereldwinkels, ILO -

Zuidcafé “Kindslavernij lust ik niet”

donderdag 27 mei 2010 19:57
Spread the love

“Hoe erg zijn kinderarbeid en kindslavernij in de cacaoteelt in West-Afrika in 2010?”

Het Antwerpse Zuidcafé, een samenwerking tussen zes Antwerpse Wereldwinkels en cultuurcentrum De Roma, stelde niet enkel deze vraag, maar ging ook op zoek naar een degelijke documentaire en gesprekspartners die er uitgebreid op kunnen antwoorden.

take down
the paywall
steun ons nu!