Natuurboek maakt kinderen klimaatbewust
Milieu, Stampmedia, Kinderen, Antwerpen, Klimaatsverandering, Biodiversiteit, Bibliotheek, Nic Balthazar, Roodwaternacht, Z -

Natuurboek maakt kinderen klimaatbewust

“Jullie gaan de wereld redden”, zei Nic Balthazar tegen de kinderen in het Provinciaal Natuur- en Landschapshuis in Zoersel. Daar werd het boek ‘Roodwaternacht‘ voorgesteld, dat biodiversiteit en de klimaatsverandering uitlegt aan kinderen .

donderdag 27 mei 2010 13:06
Spread the love

‘Roodwaternacht’ is een natuurboek voor kinderen, geschreven door bekende auteurs: Bart Moeyaert, Bibi Dumon Tak, Nic Balthazar, Joke Van Leeuwen,…

Bij de voorstelling lazen de schrijvers stukken voor uit het boek. Bovendien konden de kinderen meedoen aan een speurtocht en zelf op zoek gaan naar diertjes in het aanliggende bos.

“Zo willen we kinderen laten nadenken over waarom de natuur zo belangrijk is”, legt Mieke Hoogwijs uit. Ze werkt voor de Dienst Duurzaam Milieu-en Natuurbeleid van de provincie Antwerpen, initiatiefnemer van de campagne.

Bosbrand

Nic Balthazar is – met zijn ‘The Big Ask’-project – volgens Hoogwijs de geschikte man om kinderen te waarschuwen voor de opwarming van de aarde. Balthazar: “Ik merk dat jonge kinderen, dankzij de steun van leerkrachten, vaak bezig zijn met de natuur. Maar eens in de puberteit verdwijnt hun interesse in het niets. Vanaf dan worden ze volledig overdonderd door de reclame en commercialiteit van onze maatschappij.”

“Als de wereld een bos zou zijn, dan staat het voor een deel in brand”, schetst Balthazar. “De wind en het smeulend as liggen klaar om ook de rest in vlammen op te laten gaan. De brandweer zegt dat ze niets kunnen doen omdat niemand een lotje van hen koopt of water wil financieren.”

“Dit fictief verhaal bevat veel waarheid die je kan terugzien in het koopgedrag, de uitlatingen en het stemgedrag van mensen. Het excuus dat Groen! te weinig stemmen haalt omdat ze geen goede kopmannen zouden hebben is een typische Vlaamse uitvlucht. Groen! moet een kans krijgen.”

Een actueel voorbeeld dat Nic Balthazar aanhaalt, is de manier waarop overbevissing is aangepakt door bevoegd minister Kris Peeters. “Die man zit niet op zijn plaats. Over enkele decennia zwemt er geen enkele vis meer in de oceanen. De film Sea the Truth wijst hierop.”

Dwaalspoor

Mensen weten dat er een probleem is: de wereld is vreselijk snel aan het opwarmen. “Toch wil bijna niemand het probleem effectief aanpakken”, zegt Balthazar.

“De lobby’s van de olie- en auto-industrie proberen de bevolking constant op een dwaalspoor te brengen. Kan je je voorstellen dat ze beweren dat de opwarming van de aarde niet bestaat? Door zulke uitspraken te doen en er allerlei grafieken bij te halen, wiegen ze burgers in slaap.”

Volgens Balthazar is het kapitalisme de kanker waar we mee opgescheept zitten. “Hierdoor balanceren we op de afgrond van ons bestaan. Ervan af geraken is haast onmogelijk.”

“Een heel interessante piste is daarom het ‘Natuurlijk kapitalisme’ waar Paul Hawken een boek over schreef. Ecologische producten zoals windturbines en zonnepanelen zijn de toekomst”, besluit Balthazar.

Bibliotheken

Zeventig gemeenten zullen de komende weken elk vijftig exemplaren van ‘Roodwaternacht’ verdelen. Bovendien geven bekende duo’s, waaronder Michael Pas en Maaike Cafmeyer, de volgende weken voorstellingen in diverse bibliotheken over ‘Beek in de bib’.”

© 2010 – StampMedia/Plantijn – Tomas Bachot

take down
the paywall
steun ons nu!