Film ‘The Shock Doctrine’
Cultuur, Recensie, Recensie, The Shock Doctrine -

Film ‘The Shock Doctrine’

Woensdagavond toonde de Gentse Studioskoop op initiatief van Attac, 11.11.11 en Oikos de verfilming van 'The Shock Doctrine', het boek van Naomi Klein. De film beschrijft de opkomst van het rampenkapitalisme.

donderdag 27 mei 2010 16:01
Spread the love

De Canadese jounaliste en activiste Naomi Klein opende in 2000 de ogen van de andersglobalistische beweging met haar boek ‘No Logo ‘ waarin zij de merkgerichte consumptiemaatschappij aan de kaak stelt.

In 2007 publiceerde zij ‘The Shock Doctrine’ waarin ze de opkomst van het rampenkapitalisme beschrijft. Michael Winterbottom en Mat Whitecross maakten er een film van.

De documentaire beschrijft hoe een bevolking in shock vatbaar is voor de installatie van een kapitalisme geschoeid op de leer van de School van Chicago: neoliberalisme met privatiseringen van de nationale industrieën en een uitdijende sociale kloof.

De film toont hoe het ‘experiment’ in Chili (waar in 1973 de dictator Pinochet aan de macht kwam, met zijn op Milton Friedman’s geïnspireerde economische visie) over de hele wereld navolging kreeg via president Reagan en Margaret Thatcher.

Politieke leiders zien blijkbaar opportuniteiten in grote rampen vanwege de verminderde weerbaarheid van de bevolking op zo’n moment. Zo zag Milton Friedman op zijn sterfbed in de door de orkaan Katrina verwoeste scholen, een unieke mogelijkheid tot de hervorming van het scholensysteem.

Ons collectief geheugen valt op zulke momenten blijkbaar weg, waardoor we vatbaarder zijn voor nieuwe ideeën. Ideeën hebben echter ook gevolgen.

Wanneer die gevolgen steevast blijken uit te draaien in het voordeel van de rijksten, is het goed dat mensen als Naomi Klein de alarmbel luiden. De film is zo mogelijk toegankelijker dan het boek, al is het geen feel-good-film. Bovendien vergt de documentaire een inspanning (die ik graag leverde). Een aanrader dus, voor wie geïnteresseerd is in het onderwerp.

take down
the paywall
steun ons nu!