VS testen supersonische kruisraket
Verslag, Nieuws, Wereld -

VS testen supersonische kruisraket

De Verenigde Staten willen vandaag (woensdag)een nieuwe generatie kruisraket testen die tien maal zo snel vliegt als bestaande kruisraketten. Daarmee willen ze op termijn elke plaats ter wereld kunnen treffen.

woensdag 26 mei 2010 17:38
Spread the love

De X-51 WaveRider, zoals het prototype heet, zou vandaag voor het eerst een luchtdoop krijgen boven de Stille Oceaan. De raket wordt op grote hoogte gelanceerd door een B-52 bommenwerper.

De test maakt deel uit van een plan om een kruisraket te ontwikkelen die “hypersonisch” vliegt, tot zes keer de snelheid van het geluid. Het Pentagon droomt van een “prompt global strike” – de mogelijkheid om op eender welk moment uit te kunnen halen op erg lange afstand.

Het is een technisch hoogstandje: het toestel zou langdurig aan bijzonder hoge snelheid moeten kunnen vliegen. Het maakt daarvoor gebruik van een “scramjet”, een motor die de lucht in de atmosfeer samenperst en verbrandt als brandstof.

IPS(JG, PD)

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!