Ellen Chademana van GALZ (in gele t-shirt) op een conferentie in India (foto: WRI)

 

Nieuws, Wereld, Afrika, Samenleving, GALZ, Zimbabwe, Homorechten -

Activisten voor homorechten gearresteerd in Zimbabwe

Vrijdag 21 mei heeft de politie van de hoofdstad Harare de kantoren doorzocht van Gays and Lesbians of Zimbabwe (GALZ), een lokale actiegroep die opkomt voor de rechten van homo's en lesbiennes in Zimbabwe. Twee activisten werden daarbij gearresteerd. Maandag heeft de politie nog nieuwe aantijgingen tegen hen geformuleerd.

woensdag 26 mei 2010 15:34
Spread the love

De twee medewerkers van Gays and Lesbians of Zimbabwe (GALZ) worden nu officieel beschuldigd van het “ondermijnen van de autoriteit van president Robert Mugabe”. Homoseksualiteit is illegaal in Zimbabwe, maar activisten worden meestal met rust gelaten.

Toen Ellen Chademana (34) en Ignatius Muhambi (38), de twee gearresteerde medewerkers van het GALZ-kantoor in de Zimbabwaanse hoofdstad Harare, op maandag 24 mei vanuit de Harare Central Police Station zouden worden overgebracht naar de rechtbank voor een eerste verhoor, kregen ze te horen dat de politie nog nieuwe beschuldigingen tegen hen had geformuleerd.

Huiszoeking in kantoren GALZ

Zonder dat zij hun advocaten van de Zimbabwe Lawyers for Human Rights (ZLHR) konden raadplegen, werden ze gedwongen aanwezig te zijn bij een nieuwe huiszoeking in hun kantoren in de wijk Milton Park van Harare. De politie, onder leiding van onderzoeksofficier Gomo, ging daarbij uiterst brutaal te werk. De twee gearresteerde GALZ-activisten moesten onder dwang hun paswoorden bekend maken en hun persoonlijke e-mailverkeer laten doorzoeken door de politie.

Bij de eerdere huiszoeking vrijdag had de politie ook al een aantal documenten, foto’s en computers in beslag genomen. Toen luidde de beschuldiging “het bezit van obscene, schokkende en verboden beelden en documenten”. Een inbreuk tegen artikel 26 van de Censorship and Entertainment Control Act, een wetgeving die vaak wordt gebruikt tegen de verspreiding van informatie over homoseksualiteit.

De nieuwe beschuldiging van maandag luidt “ondermijning van de autoriteit van president Robert Mugabe” en is gebaseerd op een plaat die aan de wand van het GALZ-kantoor werd aangetroffen.

Homofobe uitspraken president

Het gaat om een tekst van de vroegere zwarte burgemeester van San Francisco, Willie Lewis Brown Jr., waarin hij de homofobie van president Mugabe aanklaagt en zijn steun uitspreekt voor de activisten van GALZ. Dit zou in strijd zijn met artikel 33 van het strafwetboek van Zimbabwe, dat beledigingen van het staatshoofd strafbaar stelt.

Het is algemeen bekend dat president Mugabe homofobe uitspraken niet schuwt. Ooit zei hij dat “homo’s erger zijn dan honden en varkens”. Mensenrechtenorganisaties hebben al vaker hun bezorgdheid geuit over de repressie van homo’s in het land.

Advocaten Dzimbabwe Chimbga, Tawanda Zhuwarara en David Hofisi van het progressieve netwerk Zimbabwe Lawyers for Human Rights (ZLHR) hadden zaterdag al tevergeefs gepoogd hun cliënten te bezoeken in de politiecel.

Afleidingsmanoeuvre

Maandag lukte hen dat uiteindelijk wel. Maar toen ze te horen kregen dat de twee GALZ-medewerkers zouden worden overgebracht naar de rechtbank voor verhoor, bleek dat een afleidingsmanoeuvre. Terwijl de advocaten wachtten op hun cliënten, werden die tegen alle afspraken in gedwongen overgebracht voor een nieuwe huiszoeking zonder dat ze een beroep konden doen op de wettelijk voorziene rechtsbijstand.

Maandagavond heeft ZLHR al een formele klacht ingediend tegen deze gang van zaken bij het hoogste rechtscollege van Zimbabwe.
 
Ondertussen blijven de twee GALZ-medewerkers in een politiecel opgesloten. Dinsdag was in Zimbabwe een officiële feestdag (Africa Day).

Waarschijnlijk zal de rechter woensdag uitspraak doen. Zij riskeren een gevangenisstraf van minimum één jaar. Amnesty International volgt de zaak van de gearresteerden activisten op de voet. War Resisters’ International (WRI) startte een online petitie gericht aan de Zimbabwaanse minister van Binnenlandse Zaken om de vrijlating van de twee medewerkers te vragen. Ellen Chademana was ook actief als vredesactiviste en nam in januari nog deel aan een internationale WRI-conferentie in India.
 

Bronnen:
– War Resisters’ International (WRI)
– Sokwanele Zimbabwe (alternatieve nieuwswebsite uit Zimbabwe)
– Pink News

take down
the paywall
steun ons nu!