Brahmaputra rivier in tibet / china

 

Reportage, Nieuws -

Komt grootste dam ter wereld in Tibet?

BRUSSEL, 25 mei 2010 (IPS) - Chinese lobbyisten ijveren voor de bouw van de grootste dam ter wereld in Tibet. De waterkrachtcentrale bij de dam zou een capaciteit van 38 gigawatt halen, maar tegenstanders vrezen voor de gevolgen stroomafwaarts in India en Bangladesh.

dinsdag 25 mei 2010 18:16
Spread the love

De plannen zijn nog vaag en de Chinese overheid houdt de lippen stijf op elkaar. Maar uit informatie op websites van overheidsbedrijven is af te leiden dat er plannen zijn voor een dam in de “grote bocht” van de Brahmaputra-rivier, hoog in het Himalaya-gebergte. Details over de dam zijn er niet, maar in de buurt zijn zware hoogspanningsleidingen en andere installaties voorzien.

Gevoelig

De grote bocht in de Brahmaputra wordt samen met de Inga–watervallen op de Congorivier als een van de grootste concentraties van rivierenergie in de wereld gezien. Een megadam kan een capaciteit van 38 megawatt halen, goed voor een jaarlijkse uitsparing van 200 miljoen ton CO2.

Maar of de dam er komt, is nog maar de vraag. De regio ligt op grote hoogte, is moeilijk bereikbaar en de dam dreigt voor moeilijkheden te zorgen met buurlanden. Tegenstanders wijzen ook op de heilige status van de regio bij Tibetanen en op het risico op conflict met India. Milieuverenigingen waarschuwen voor de risico’s van zo’n megaproject in een regio met veel seismische activiteit. Maar ook de gevolgen voor het ecosysteem zijn niet te overzien, zeggen ze, omdat de afzetting van sedimenten in vruchtbare landbouwgebieden in India en Bangladesh in het gedrang komt.

India, dat met China in een wedloop verwikkeld is om de grootste exploitant van waterkracht in de regio te worden, volgt de plannen alvast met argusogen. Het land wil stroomafwaarts snel een eigen centrale bouwen om zo sterker te staan in mogelijke onderhandelingen.

Joren Gettemans | IPS

take down
the paywall
steun ons nu!