Bratislava leek zaterdag wel een bezette stad. Toch kon dat de Pride Parade niet klein krijgen

 

Verslag, Nieuws, Europa, Samenleving, Gay pride, Slovakije, Bratislava -

Extremisme krijgt eerste Slovaakse Pride niet klein

Zaterdag 22 mei werd om 13 uur in Bratislava het startsein gegeven voor de eerste Slovaakse LGBTQI* Pride. Iets meer dan 500 personen namen deel aan het evenement dat te maken kreeg met fel protest van onder meer het Slovenská pospolitos? (Slovaaks Broederschap, een extreemrechtse groepering), neo-nazistische skinheads, katholieke organisaties en andere hatero's.

dinsdag 25 mei 2010 14:33
Spread the love


Gewelddadig protest

De Pride verzamelde goedgeluimd op het Hviezdoslavovo-plein, niet ver van de Donau. Bij aanvang konden tientallen extremisten, onder het scanderen van leuzen, tot achter het podium opmarcheren. De politie slaagde erin deze groep enkele tientallen meters terug te dringen waarna er met de toespraken werd begonnen.

Relschoppers, die zich tussen het volk hadden gemengd, poogden het evenement te verstoren door het scanderen van leuzen en het starten van opstootjes. Zij werden verwijderd door politie in burger.

Er waren naast sprekers uit Slovakije ook sprekers van bewegingen uit Nederland, Engeland, Oostenrijk, Tsjechië. Onder het publiek bevonden zich mensen uit nog meer contreien van Europa: Belgen, Denen, Fransen, Duitsers, Polen,… er waren zelfs mensen uit Canada.

Toen een Oostenrijkse Europarlementariër de menigte toesprak, werd zij met een steen bekogeld door een hopeloze rakker voor het podium. Tijdens zijn vlucht werd hij gearresteerd. Andere geweldloze manifestanten werden tijdens de dag ook met allerhande projectielen bekogeld.

De deelnemers aan de Pride werden ondertussen langs weerszijden van het plein afgeschermd door de politie van de extreemrechtse tegenbetogers die de Pride insloten.

Deelnemers kregen de raad om enkel in groepjes het evenement te verlaten vanwege de veiligheid en om zichtbare holebi-symbolen te bedekken. Groepjes skinheads patrouilleerden in de straten rond het plein.

Buiten de door de politie beschermde zone vonden enkele gewelddadige incidenten plaats waarbij minstens één persoon met een ziekenwagen diende te worden afgevoerd.

Gedurende de dag werden er in totaal 24 tegenbetogers gearresteerd.

Alternatief programma, ingesloten op plein

Na nog geen uurtje werd meegedeeld dat de organisatie de geplande parade moest afgelasten omdat de politie de veiligheid niet langer kon garanderen. Noodgewongen werd er overgestapt op een alternatief programma met muziekoptredens op het plein van Noisecut en anderen.

De majorettes die de Pride vooraf zouden gaan, zetten het alternatieve programma in gang met een symbolische mars op het podium.

Ondanks het feit dat extreemrechts nog enkele traangasbommen in de vrolijke massa smeet, zijn zij er toch niet in geslaagd de opgewekte en positieve stemming die er heerste te breken.

Gemoedelijke After Party

Uiteindelijk konden de deelnemers zich rond 17 uur in groep, onder politiebegeleiding, langs tierende tegenbetogers, via een voetgangersbrug over de Donau begeven. Een tweetal kilometer verderop lag een feestboot te wachten voor de after party.

Enkele extremisten trachtten de overtocht te bemoeilijken met meer traangas op de brug. In de omgeving van de boot verzamelden ook groepjes skinheads die door de politie op enige afstand werden gehouden.

Vanwege de onvoorziene wijziging in het schema heerste er chaos bij de de organisatie van de after party omdat iedereen twee uur te vroeg arriveerde en de voorbereidingen op de boot nog niet klaar waren. Een groot aantal van de deelnemers droop daardoor enige tijd later af.

Het honderdtal overgebleven feestvierders kon op de boot met een drankje of iets van de grill van optredens genieten. In het ruim speelde onder meer VandaenPara. Op het bovendek vonden er jazzoptredens plaats van onder andere het Magritte Quintet.

De sfeer was eerder gemoedelijk dan uitbundig, maar zeker niet teneergeslagen.

Omdat de organisatie, na de incidenten in de loop van de namiddag, geen risico’s wilde nemen, organiseerde ze een shuttledienst die de feestvierders na het feest naar iedere gewenste locatie in de stad bracht.

Onwil vanwege overheid

Een organisator zei dat er vanuit de overheid, ondanks de druk vanwege verscheidene ambassades, desinteresse heerste voor het gebeuren en dat de politie, die hij als homofoob omschreef, de situatie behoorlijk onderschat had.

Dit ondanks het feit dat skinheads in allerlei forums al maanden opriepen om de Pride gewelddadig te verstoren en de Pride ruim op voorhand was aangevraagd.

Tijdens de voorbereidende vergaderingen had de politiecommissaris reeds laten doorschemeren dat hij afwijzend tegenover het gebeuren stond en enkel een minimuminspanning wou leveren. Wat ook is gebeurd. Een beetje welwillend politiekorps had wel degelijk voldoende bescherming kunnen bieden voor de Pride en haar parade.

Markant is dat een getuige een agent een tegenbetoger de hand zag schudden.

Het zijn in juni ook in Slovakije verkiezingen. Sommige rechtse en christelijke partijen hebben zich ten koste van de Pride willen profileren middels deze protestacties. Dat is hen gelukt. Ze hebben media-aandacht gekregen, maar niet ten koste van het goede humeur van de deelnemers.

Wie bij de verkiezingen niet bepaald hoeft te winnen, is de christendemocratische burgemeester van Bratislava, Andrej ?urkovský, die deze ongeregeldheden heeft laten plaatsvinden.

Het is triest dat een lidstaat van de Europese Unie niet meer wil doen om fundamentele mensenrechten, die zij zelf onderschreef, te verdedigen. Elke zichzelf respecterende lidstaat dient Slovakije hieromtrent aan te spreken.

De Pride werd wel openlijk ondersteund door een breed cultureel veld.

Toch een overwinning

Ondanks de onwil van de overheid om LGBTQI-mensen te ondersteunen, of veeleer tegen te werken, en de louter alarmerende berichtgeving over het geweld tijdens het evenement in de mainstream media, is de eerste Slovaakse Pride een succes geworden.

Hoezeer extremisten ook getracht hebben het evenement te verhinderen en de geest van de deelnemers te breken, zijn ze daar niet in geslaagd.

Temidden van al deze grauwe vijandigheid is niemand van de deelnemers aan de Pride geweken. Zaterdag trof je op een centraal plein in Bratislava een oase aan met blije mensen die geen moment de moed hebben laten zakken.

Al is er in Slovakije nog veel werk aan de winkel met betrekking tot de rechten van LGBTQI-mensen, geschiedenis werd er alvast geschreven.

De eerste Pride van Slovakije heeft plaatsgevonden. Al is het dit jaar zonder parade geweest, het is iets waar niemand meer omheen kan. Of je dat nu graag hebt of niet.

(*) LGBTQI: Lesbian, Gay, Bi, Transgender, Queer, Intersex

Eigen beeldmateriaal volgt later. Hier en hier vind je reeds beelden uit de Slovaakse pers.

take down
the paywall
steun ons nu!