Velt vzw, laureaat van de Prijs voor Vrijwilligerswerk 2010 (Foto: de Verenigde Verenigingen)

 

Nieuws, Milieu, Samenleving, België, De Verenigde Verenigingen -

Velt vzw knapste vrijwilligersorganisatie 2010

De Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren, Velt vzw, is de laureaat van de Prijs voor het Vrijwilligerswerk 2010. “Velt vzw speelt goed in op de maatschappijtrends en gebruikt een methodiek met veel groeipotentieel”, verklaart de jury haar keuze. De prijs wordt uitgereikt door de Verenigde Verenigingen en de Vlaamse Gemeenschap.

donderdag 20 mei 2010 15:31
Spread the love

Velt vzw heeft haar prijs te danken aan haar nieuwste en innovatieve project “Bewegingscoaches”. De aanzet was de zoektocht van de Velt-vrijwilligers naar manieren en ideeën om de nieuwe generatie ecoactivisten bij de vereniging te betrekken.

Vrijwilligers worden door andere vrijwilligers, die al veel langer actief zijn en dus over veel meer know how beschikken, opgeleid tot coaches die in wijken en gemeenten een brug slaan naar de jonge ecoactivisten. Zo ontstaan steeds nieuwe vrijwilligerswerkingen.

De juryleden zijn van mening dat het project een grote maatschappelijke meerwaarde heeft. Vrijwilligers spreken nieuwe doelgroepen aan en zoeken aansluiting met nieuwe vormen van engagement. Dat maakt Velt vzw innoverend en inspirerend voor andere verenigingen en groepen.

Kris Peeters

Velt vzw houdt aan haar verkiezing een kunstwerk (geschilderd op de prijsuitreiking zelf), een cheque van 2.500 euro en de persoonlijke felicitaties van minister-president Kris Peeters over. Een verraste Jan Vannoppen van Velt vzw reageerde uitermate tevreden.

“De inzet van onze vrijwilligers is enorm belangrijk voor ons. We voelden al aan dat we met dit project een nieuw antwoord gaven op vragen die ook andere verenigingen zich stellen. Bijvoorbeeld hoe je de brug kan slaan tussen klassieke en nieuwe vrijwilligerssoorten. Deze prijs geeft echt veel energie.”

Stadspotters

Ook Carine De Lille, een professionele medewerkster aan het project Bewegingscoaches, neemt de prijs graag in ontvangst. “Het is het bewijs dat Velt vzw in trek is bij de zogenaamde ‘nieuwe vrijwilliger’. Dit type vrijwilliger wil zich graag inzetten rond een heel gericht thema dat hem of haar aanspreekt.”

Als voorbeeld hiervoor geeft De Lille de Stadspotters. “Dat is een nieuwe groep in Antwerpen die het tuinieren in potten promoot. De nieuwe vrijwilligers een plek geven in de groep van klassieke vrijwilligers is een van de taken van de bewegingscoaches.

Naar aanleiding van de Prijs voor Vrijwilligerswerk wil Velt vzw, dat haar leden helpt om een ecologische levensstijl te ontwikkelen in keuken, tuin en erbuiten, haar project Bewegingscoaches uitbreiden. Velt wil het aantal plaatsen, waar mensen kunnen opgeleid worden tot bewegingscoach, opdrijven.

take down
the paywall
steun ons nu!