Oude Veeartsenijschool aan de Gentse Coupure

 

Nieuws, Lokaal, Gent, Kraken, Coupure, Averechts, Oude Veeartsenij -

Gent: Ontruiming Coupure Averechts in aantocht

Het ziet ernaar uit dat de gekraakte Oude Veeartsenijschool aan de Coupure in Gent binnenkort zal worden ontruimd. Dinsdag kregen de bewoners een deurwaarder over de vloer met het bevel om het gebouw binnen de 24 uur te verlaten, op straffe van de betaling van een dwangsom. Het gerechtelijk bevel is verkregen via een eenzijdig verzoekschrift. Volgens de bewoners op een onterechte manier.

donderdag 20 mei 2010 17:59
Spread the love

De kraking van de Oude Veeartsenijschool, nu gekend als Coupure Averechts, heeft al heel wat media-aandacht gekregen. Onlangs was het gebouw en zijn bewoners te zien in een reportage van het actualiteitsmagazine ‘Koppen’ op VRT-tv-zender Eén.

De bewoners zijn duidelijk in hun doelstelling: ze willen de leegstand in de stad tegengaan en gebouwen zoals die aan de Coupure redden van een zekere ondergang.

Coupure Averechts stond al bijna 15 jaar leeg en was al veelvuldig gevandaliseerd door drugsverslaafden. De actievoerders namen contact op met de eigenaar, het Gemeenschapsonderwijs (GO), en deelden hun plannen mee. Zij zouden het gebouw onderhouden, het openstellen voor het publiek, tot er concrete plannen zouden zijn om het opnieuw in gebruik te nemen.

De stad Gent en het Gemeenschapsonderwijs waren echter niet in hun nopjes met de plannen. Vooral het stadsbestuur voert al enige tijd een respressief beleid tegen krakers. Zo liet schepen van Financiën en Facility Management, Christophe Peeters (Open VLD), vorige maand de bewoners van de Pastorie in Mariakerke uit het pand zetten.

Het argument van het stadsbestuur is dat er een nieuwe bestemming is voor de gebouwen, maar de concrete uitwerking laat steeds op zich wachten.

De officiële reden voor de uitzetting van de bewoners van Coupure Averechts zou zijn dat er enkele bouwvallige stallen achter het gebouw moeten worden afgebroken en dat er architecten het gebouw moeten onderzoeken voor de renovatie.

De renovatie zou echter een langetermijnplan zijn en zou nog tien jaar op zich kunnen laten wachten. Wat er ondertussen met het gebouw zal gebeuren, is onduidelijk, maar vermoed wordt dat het nog jaren zou kunnen leegstaan en nog meer zou verkrotten. Volgens de bewoners zijn de architecten en werklieden voor de afbraak van de stallen meer dan welkom.

Het Gemeenschapsonderwijs heeft een eenzijdig verzoeksschrift verkregen tot uitzetting door te beweren dat de bewoners niet gekend zouden zijn. De bewoners betwisten dat en hebben zelf een tegenklacht ingediend bij de rechtbank.

De zaak komt volgende week voor. Ondertussen blijft het bang afwachten voor de krakers of er ondertussen een politiemacht langskomt om hen weg te halen uit het gebouw.

De krakers willen dit echter niet zomaar laten gebeuren. Er worden permanenties georganiseerd, zodat er steeds mensen in het gebouw aanwezig zullen zijn. Ook organiseren ze vrijdag en zaterdag benefietactiviteiten om de gerechtskosten te betalen. Ze willen meer ruchtbaarheid rond de situatie creëren.

Enkele burgerjournalisten van de Gentse redactie van DeWereldMorgen.be volgen deze zaak op en zullen regelmatig verslag uitbrengen over het wel en wee van Coupure Averechts. Binnenkort kan u ook een uitgebreid dossier over kraken verwachten op deze website.

Het contactadres is coupure.averechts (apestaart) gmail.com.

take down
the paywall
steun ons nu!