Hors-la-Loi van Rachid Bouchareb zorgt voor controverses in Frankrijk

 

Nieuws, Afrika, Samenleving, Cultuur, Cannes, Rachid bouchareb, Hors la loi -

Cannes 2010: Rachid Bouchareb reageert op kritiek

De Frans-Algerijnse regisseur Rachid Bouchareb (°1953) reageert in een open brief aan het Filmfestival van Cannes op de kritiek op zijn nieuwste langspeelfilm 'Hors-la-Loi' (Buiten de Wet), die vrijdag 21 mei op het festival in competitie gaat onder Algerijnse vlag. Frankrijk worstelt met zijn koloniaal verleden.

donderdag 20 mei 2010 19:30
Spread the love

De film Hors-la-Loi, een co-productie gedraaid met Belgisch, Frans en Algerijns geld, gaat over de opstand in de Algerijnse stad Sétif op 8 mei 1945, de dag dat nazi-Duitsland zich overgaf op het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Die dag werden er honderd Franse kolonisten vermoord. De reactie hierop van de Franse koloniaal-militaire overheid was bijzonder hard. Franse troepen sloegen terug met 15.000 tot 20.000 doden tot gevolg. Daarmee begon de Algerijnse oorlog voor onafhankelijkheid. Een strijd die nog tot 1962 zou duren. En tot op vandaag erg gevoelig ligt in Frankrijk.

De film van Bouchareb is wel op die reële historische gebeurtenissen van 1945 gebaseerd, maar is en blijft een fictiefilm, geen documentaire.

Zo had echter het Franse conservatieve parlementslid voor het departement Alpes-Martimes, Lionnel Luca (UMP, de partij van president Nicolas Sarkozy), het niet begrepen. Nog voor de film officieel werd geselecteerd voor het prestigieuze filmfestival van Cannes 2010, ontlokte hij een controverse.

Luca ziet in het scenario “meerdere fouten en anachronismen”. Hij wil niet ontkennen dat de Fransen op een verwerpelijke manier hebben gereageerd in Sétif, maar beklemtoont dat dit een reactie was op eerder geweld van Algerijnse kant.

Ook de Franse staatssecretaris voor Oudstrijders, Hubert Falco (UMP), trad de mening van zijn partijgenoot bij. De eer van Frankrijk zou worden besmeurd door Boucharebs film.

Om zich te verdedigen, stuurde regisseur Bouchareb een open brief naar het Festival van Cannes:
 
“Sinds drie weken wordt er een polemiek gevoerd over de voorstelling van mijn film Hors-la-Loi in Cannes, terwijl de deelnemers aan dit debat de film nog niet eens gezien hebben … Om de gemoederen te bedaren, vind ik het belangrijk om twee dingen onder de aandacht te brengen:”

“Hors-la-Loi is fictie, een vertelling over drie Algerijnse broers en hun moeder over een periode van meer dan 35 jaar, van midden de jaren dertig tot aan de onafhankelijkheid van Algerije in 1962.”
 
“Voor mij zou het mogelijk moeten zijn dat de filmwereld alle mogelijke onderwerpen aansnijdt. Ik doe dat als regisseur, met mijn gevoeligheden, zonder wie dan ook te verplichten hiermee in te stemmen. Na de vertoning wordt het tijd dat het publieke debat hierover op gang komt.”
 
“Gehecht als ik ben aan de vrijheid van mening, lijkt het me normaal dat sommigen het niet eens zullen zijn met mijn film, maar ik hoop dat dit verschil van mening wordt uitgedrukt op een vreedzame manier, en in de sereniteit van een uitwisseling van ideeën.”
 
“Voor de hele wereld is Frankrijk een land van vrijheid, en ik ben er bijzonder trots op mijn film daar te kunnen tonen, op het meest prestigieuze filmfestival dat er ter wereld is. Ik hoop dan ook dat die vertoning op 21 mei kan plaatsvinden in een serene sfeer van wederzijds respect.”
 
Rachid Bouchareb

(vertaling uit het Frans: Barbara Vandenbussche)

Langspeelfilms van Rachid Bouchareb:

1985: Bâton Rouge
1991: Cheb
1994: Poussières de vies
2001: Little Senegal
2006: Indigènes
2009: London River (Gouden Beer op Filmfestival van Berlijn 2009)
2010: Hors-la-Loi  (officiële selectie Cannes 2010)

Kortfilms:

2004: Le vilain petit poussin
2005: L’ami y’a bon
2007: Djebel
2009: Houme – Vivre Ensemble

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!