Nieuws, Cultuur, België, Tentoonstelling, Foyer, Judith Vanistendael -

Vanistendael tot Compostela

Een tentoonstelling die elke dag interessanter wordt, tot ze op 3 juni de deuren sluit: het opzet is origineel en doortastend in deze virtuele wereld. In het Huis van Culturen te Molenbeek loopt momenteel een expo van de tekenares Judith Vanistendael. Een visueel dagboek opent zich.

woensdag 19 mei 2010 14:45
Spread the love

Een deel van de tentoonstelling omvat originele tekeningen uit haar beklijvend stripverhaal ‘De maagd en de neger’ dat dateert uit 2007.

Maar daarnaast vind je ook tekeningen, schilderijtjes en mijmeringen die elke dag vers van de pers lopen. Momenteel stapt Vanistendael immers naar Santiago de Compostela, een mytische pelgrimstocht van goed zes weken.

En ze heeft krijtjes en kleurtjes en een postduif mee: elke dag dwarrelt er een nieuw kunstwerkje binnen in Cafet’Arts. Ook te volgen via het internet, maar wij pleiten toch voor een solidaire dagelijkse wandeling. Op naar de Mommaertstraat, hartje oud-Molenbeek!

Judith Vanistendael is de dochter van schrijver Geert, door wiens ogen zij haar eigen jarenlange romance met een Togolese asielzoeker bekijkt. Een heel gevoelig en teder verhaal, met humor en zonder gêne gebracht.

Als je zelf het boek nog niet hebt, dan kan je alvast een selectie van tekeningen gaan bekijken in het Huis van Culturen. Meer dan de moeite waard!

En daarnaast is er dus ook het actuele verhaal van haar tocht naar Santiago. Elke dag stapt ze 20 tot 30km, zes weken lang. Tenminste wanneer haar rug en voeten het niet laten afweten. Ze bericht over haar ontmoetingen en tekent passages en stopplaatsen.

Ze schrijft over weer & (tegen)wind, verdoemt de uitvinder van de rugzak en verheerlijkt (af en toe) de zon. Haar was hangt ze buiten, en maakt er dan een kleurrijk plaatje van.

De laatste tekening van haar reis komt Judith Vanistendael zelf ophangen in de galerij Cafet’Art van het Huis van Culturen en Sociale Samenhang, en dit tijdens de feestelijke finissage op 3 juni. Niet te missen!

Lees ook mee op de online-blogspot

Een interview met Vanistendael n.a.v. haar strip ‘De maagd en de neger’ verscheen in Agenda/BDW

Haar eigen site

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!