Nieuws, België, Lokaal, Stampmedia, Hasselt, Genk, Computer, Computerclub de BitMappers, Linux, Ubuntu -

Ubuntu-meeting in Genk verwelkomt nieuwe Linux-gebruikers

Zondag 16 mei vond er een Ubuntu-meeting plaats in het Cultuurcentrum van Genk. De aanleiding daartoe was de recente release van Ubuntu 10.04 LTS. Ccomputerclub de BitMappers uit Hasselt organiseerde al voor de vijfde maal zo’n bijeenkomst.

woensdag 19 mei 2010 14:30
Spread the love

Ubuntu is een open source-besturingssysteem gebaseerd op Debian GNU/Linux. Deze software is dus gratis te gebruiken en kan door iedereen worden aangepast. Dit staat in schril contrast met de bekendere, commerciële giganten zoals Microsoft Windows en Mac OS.

Net als andere Linux-distributies wordt Ubuntu door een grote gemeenschap van gebruikers ondersteund. Canonical, de commerciële sponsor van Ubuntu, biedt ook betalende diensten aan zoals ondersteuning en trainingen.

Ubuntu-meeting

De Ubuntu-meetings zelf zijn ook gratis. Voorheen vonden deze meetings plaats onder de naam ‘Ubuntu release party’, maar aan het concept lijkt weinig veranderd te zijn.

Tijdens zo’n meeting helpen de organisatoren je Ubuntu op je PC of laptop te installeren. Verder zijn er ook verschillende sprekers te gast. Er waren meer dan tien verschillende presentaties over onder meer Ubuntu Server, foto’s beheren, OpenOffice.org, centraal beheer, virtualisatie, games en redenen om voor Linux te kiezen. De meetings hebben als doel de verspreiding van Ubuntu te bevorderen en Linux te promoten.

Gebruiksgemak

Een heikel punt van Linux-besturingssystemen is vaak het gebruiksgemak. Ubuntu focust zich echter op een eenvoudige installatie en weet daarmee een nieuw publiek aan te spreken.

Na een half uurtje zou je PC volledig klaar voor gebruik moeten zijn. Daartoe worden verschillende applicaties zoals een internetbrowser, office-pakket en zelfs tekenprogramma’s standaard voorzien. Het is ook mogelijk om Ubuntu even uit te proberen zonder iets te installeren. De meeste aanwezigen konden er alvast vlot mee overweg.

Zelf aan de slag

De meest recente versie, Ubuntu 10.04 LTS, kwam uit op 29 april 2010 en zal 3 jaar lang ondersteund worden. Nieuwe features zijn onder andere een online muziekwinkel, een nieuwe look en integratie met sociale netwerken. Wie dit Linux-besturingssysteem zelf eens aan de tand wil voelen, kan dit downloaden of een CD bestellen op ubuntu-nl.org/getubuntu.

© 2010 – StampMedia – Stijn Vanderstraeten

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!