Antwerpen, Jongeren, Lokaal, Cultuur, Stampmedia, Inspraak, Antwerpen, Beleid, Jeugd, Fuiven, Jeugdbeleidsplan -

Antwerpse jeugd spreekt zich uit over cultuur en fuiven

Op maandag 17 mei organiseerde de stad Antwerpen een inspraakmoment voor jongeren in het stadhuis. Antwerpen is bezig met een nieuw jeugdbeleidsplan voor 2011-2013. Stijve musea en schaarse fuifruimtes bleken de grootste pijnpunten.

woensdag 19 mei 2010 17:35
Spread the love

Om de jongeren aan het woord te laten, organiseerde de jeugddienst workshops in het stadhuis. Die bestonden uit vier thema’s: cultuur, toegankelijkheid, speelruimte en fuifruimte.

Kunst de straat op

Debbie Degeeter van de Antwerpse jeugddienst: “Jongeren willen pas naar musea gaan als er echt werken van jongeren worden tentoongesteld. Ze staan ook open voor kunst die naar de straat gebracht wordt.”

Uit de reacties van de aanwezige jongeren blijkt dat ze wel naar musea willen gaan, maar dat die jeugdvriendelijker moeten worden. Musea moeten van het stijve imago af. Jongeren willen bovendien praten en naar muziek luisteren terwijl ze kunst bekijken.

Ruimte om te fuiven

De jeugddienst wil ook wat doen om het uitgaansleven in Antwerpen voor de jeugd te verbeteren. Zo wil ze nieuwe fuifruimtes creëren en de bestaande ruimtes meer promoten. Dat kan echter niet op korte termijn. De zalen moeten aan heel wat regels voldoen.

De jeugddienst wil ook jongeren de kans geven om fuiven of evenementen te organiseren op unieke locaties zoals bijvoorbeeld de Groenplaats en de Kaaien.

Aicha Belorf van Kids Deurne bekijkt het sceptisch: “Goede locaties zijn moeilijk te vinden. Er zijn te veel regels om het zelf te organiseren en dan heb je nog last van klagende buren.” Daar wil de jeugddienst ook een antwoord op bieden, zegt Birgit Soetewey: “De jeugddienst kan helpen bij de administratieve taken omtrent evenementen zodat jongeren meer kunnen ondernemen.”

Fuiven in ‘t Centraal Station

Onder het Centraal Station zou er ook een fuifzaal komen, al liggen de werken momenteel stil door geschillen met de dienst Monumenten. Het zijn moeilijke dossiers, het project heeft al veel vertraging opgelopen. We moeten de politieke beslissingen afwachten”, aldus Soetewey.

© 2010 – StampMedia – Jasmin Paulussen en Fleur Broes

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!