Nieuws, Samenleving, België, Brussel, Stampmedia, Holebi, Homoseksualiteit, Gay pride -

Gay Pride paradeert tegen discriminatie

Maandag 17 mei was de internationale dag tegen homofobie. Drie dagen lang werden de straten van Brussel omgetoverd tot een ‘Rainbowvillage’ om het grootste holebi straatfeest van België te vieren. Als hoogtepunt trok zaterdag voor de vijftiende keer de Belgian Pride Parade door de straten van Brussel.

dinsdag 18 mei 2010 15:51
Spread the love

Met 35.000 deelnemers en sympathisanten kende de Gay Pride een record. Vorig jaar kwamen er 10.000 nieuwsgierigen minder opdagen. Het thema van dit jaar ‘Pride 4 Every 1?, legde de focus op het Europese antidiscriminatiebeleid.

Samen slapen

Hoewel homoseksualiteit in België op papier volledig aanvaard is, is er in andere Europese landen nog heel wat werk aan de winkel.

Yves Aerts van Cavaria geeft het voorbeeld van een homokoppel dat een tweepersoonskamer boekt in Tsjechië, maar van de eigenaar van het hotel niet samen mag slapen. De Waalse, Brusselse en Vlaamse organisatoren van de Pride willen dat België zijn verantwoordelijkheid neemt als volgende voorzitter van Raad van de Europese Unie.

Politici

De holebiverenigingen zagen zich alvast gesteund door tal van politici die meeliepen in de optocht. Zowat alle Belgische partijen tekenden present, al zouden de verkiezingen daar ook voor iets tussen kunnen zitten.

“Ieder jaar zijn er politici van de partij, maar de jaren dat er geen stembusslag in het vooruitzicht is, zie je wie ons echt steunt. Dat is misschien hypocriet, maar wanneer er beslissingen omtrent homoseksualiteit genomen worden, kunnen we hen wijzen op hun aanwezigheid,” zegt Yves Aerts.

Religie en homoseksualiteit

Alle nationaliteiten en dus ook verschillende godsdiensten lieten hun stem gelden op de parade. Religie en homoseksualiteit worden onterecht niet vaak met elkaar gelinkt. Daarom wil de organisatie de dialoog aangaan.

Yves Aerts: “Religies prediken verdraagzaamheid, maar uiten zich nog steeds intolerant tegenover homoseksuelen en transgenders. Wij vinden dit onacceptabel en we denken dat communicatie essentieel is om dit te doorbreken.”

Om religie ook een plaats te geven, werd de parade vooraf gegaan door een oecumenische viering. Zo’n zeventigtal gelovige holebi’s en transgenders zakte af naar de kerk aan de Kolenmarkt om hun ‘zijn’ te vieren.

De plechtigheid werd geleid door Rik Renckens, coördinator van de ‘katholieke Holebi-pastores‘. Hij is overtuigd dat homoseksualiteit perfect verzoenbaar is met geloof.

© 2010 – StampMedia – Karen De Bruyn en Elise Meekers

take down
the paywall
steun ons nu!