Farzad Kamangar werd op 9 mei opgehangen in Teheran

 

Nieuws, Wereld, Politiek, Vakbondsrechten, Mensenrechten, Iran, Farzad Kamangar, Doodstraf, Lerarenvakbond -

Vakbondsman en leraar Farzad Kamangar opgehangen in Iran

Zondagmorgen 9 mei is Farzad Kamangar, samen met nog vier andere politieke gevangenen, in het grootste geheim opgehangen in de Evin-gevangenis van de Iraanse hoofdstad Teheran. Kamangar was een 35-jarige leraar en vakbondsman uit het Koerdische noordwesten van Iran. Hij zat al sinds februari 2008 in de dodencel van de beruchte gevangenis.

woensdag 12 mei 2010 16:00
Spread the love

Een rechtbank had hem veroordeeld omdat hij een ‘moharebeh‘ (vijand van God) zou zijn, een misdaad waarop de doodstraf staat in de Islamitische Republiek.

Farzad Kamangar was lid van de Teachers’ Trade Union of Kurdistan, een niet erkende lerarenvakbond die onder meer opkomt voor de rechten van de Koerdische minderheid in het westen van Iran.

Drie andere Koerdische activisten, Ali Heydarian, Farhad Vakili en Shirin Alam-Holi werden eveneens zondagmorgen geëxecuteerd op beschuldiging van ‘terrorisme tegen de staat’, samen met een vijfde Iraanse man Mehdi Eslamian.

Veiligheid van de staat in gedrang

Volgens onvolledige cijfers van mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft Iran dit jaar al minstens 80 mensen geëxecuteerd. Meestal na veroordelingen door rechtbanken die geenszins de minimale criteria van een rechtsstaat kunnen doorstaan. De rechten van de verdediging zijn zo goed als onbestaande, zeker in zaken waarin de ‘veiligheid van de staat’ in het gedrang zou zijn.

Alle vijf de politieke gevangenen werden zwaar gefolterd in gevangenschap. Farzad Kamangar was al herhaaldelijk gemarteld sinds zijn arrestatie in mei 2006. Hij kreeg zweepslagen toegediend, werd langdurig opgesloten in een ijskoude ruimte en de gevangenisbewakers speelden ‘voetbal’ met zijn lichaam.

In brieven die hij de gevangenis kon uitsmokkelen, schreef hij dat hij gedwongen werd om toe te geven dat hij zich had schuldig gemaakt aan “terroristische activiteiten tegen de islamitische instellingen” van Iran. Een beschuldiging die wel vaker voorkomt tegen activisten die het opnemen voor de rechten van minderheden in Iran.

Farzad Kamangar had een beroepsprocedure opgestart tegen zijn veroordeling in 2008. Hoewel de rechtbank zijn beroep had aanvaard, bleef de zaak maar aanslepen. Onlangs kreeg zijn advocaat te horen dat zijn dossier ‘zoek’ was geraakt.

Opgehangen zonder dat familie het wist

Zonder dat zijn advocaat en zijn familie daarvan op de hoogte werden gebracht, werd hij zondagmorgen in alle vroegte totaal onverwacht opgehangen, samen met nog vier lotgenoten. Al meer dan twee jaar liepen er internationale campagnes van mensenrechtenorganisaties en vakbondskoepels om zijn vrijlating te eisen.

Toen het nieuws van zijn executie in de loop van maandag bekend raakte, lokte dat een storm van verontwaardiging uit. Aan diverse Iraanse ambassades (o.a. in Londen, Parijs en Frankfurt) werd betoogd door tegenstanders van het Iraanse regime.

ITUC, het Internationale Vakverbond met hoofdzetel in Brussel, stuurde een krachtig protest aan de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad om de executie van de vakbondsman aan te klagen. ITUC klaagt al langer het totaal gebrek aan vakbondsvrijheid aan in Iran.

Guy Ryder, algemeen secretaris van de internationale vakbondskoepel, kondigde aan dat zijn organisatie bij de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) in Genève zal aandringen op een forse veroordeling van Iran. Hij riep alle vakbondsmensen ter wereld op om hun solidariteit te tonen met Iraanse collega’s die te maken krijgen met repressie, intimidatie en foltering vanwege hun vakbondswerk. 

Internationaal vakbondsprotest

Ook de International Transport Workers’ Federation (ITF), de vakbondskoepel van de transportsector die vijf miljoen leden telt, stuurde protestbrieven aan de Iraanse autoriteiten.

ITF eist bovendien de onmiddellijke vrijlating van Mansour Osanloo en Ebrahim Madadi, twee vakbondsleiders van het Openbaar Busbedrijf van Teheran, die al jarenlang in de gevangenis zitten omdat ze opkwamen voor de rechten van onafhankelijke vakbonden in Iran. Ook zij kregen al te maken met foltering.

Shahla Daneshfar, coördinator van de International Labour Solidarity Committee van de Worker-Communist Party of Iran (ILSC-WPI), een illegale linkse partij in Iran, vraagt zelfs de schrapping van Iran als lidstaat van de IAO.

“Een regime dat op een zo gewelddadige manier omgaat met arbeiders die opkomen voor hun meest fundamentele rechten, verdient het niet om lid te blijven van een internationale organisatie die de arbeidsrechten verdedigt”, luidt het in een protestbrief die in de loop van dinsdag werd verstuurd.

“Terroristen”

Volgens een officiële mededeling van de Iraanse autoriteiten, die dinsdag verscheen in de Tehran Times, waren de vijf geëxecuteerden “terroristen die behoorden tot de contrarevolutionaire groep PJAK, de Partij voor een Vrij Leven in Koerdistan, die probeerden het islamitische establishment omver te werpen”. Zij zouden overheidsgebouwen opgeblazen hebben in diverse steden in het westen van Iran en wapens hebben gesmokkeld naar Turkije.

take down
the paywall
steun ons nu!