Ertsenopkoper in Kivu, Congo

 

Nieuws, Wereld, Afrika, Economie, Congo, Mijnbouw, Coltan -

Hoe een multinational speculeert met mensenrechten

Grondstoffen komen dikwijls uit landen en regio's die getroffen zijn door conflicten. NGO's en mensenrechtenorganisaties voeren campagnes voor Schone Kleren, tegen bloeddiamanten en tegen besmette ertsen. Uit een onderzoek van Raf Custers blijkt dat sommige multinationals die campagnes misbruiken om zichzelf te verrijken en concurrenten uit te schakelen.

woensdag 12 mei 2010 15:40
Spread the love

Tantalum is een mineraal waarmee schakelcomponenten voor gsm’s worden gemaakt. Het wordt vooral gedolven in Congo en dan nog in mijnen die door rebellen worden uitgebaat. Soms werken er ook kinderen als slaven. Maar tantalum word ook gedolven in Brazillië, China, Canada en in enkele Afrikaanse landen.

Commerce Resources uit Vancouver baat de Canadese mijnen uit. Het bedrijf heeft ook concessies voor potentieel nieuwe mijnen in Canada. Het vindt echter dat de prijs van zijn grondstoffen te laag is. Daarom heeft het een campagne ingezet om de prijzen omhoog te krijgen.
Commerce Resources sloot de eigen mijnen waardoor het aanbod verkleint. Intussen heeft het wel een immense stock waarmee het twee jaar verder de markt kan voorzien.

Dit verhaal is echter nog sterker. Om de prijs en dus ook de winsten verder omhoog te krijgen, huurde Commerce Resources Ron MacDonald in, MacDOnald is bedrijfsleider van het marketingbedrijf Cansource Marketing.  De taak van MacDonald: campagne voeren en lobbyen tegen besmette tantalum uit Congo om op die manier de prijs en dus de winstmarges voor Commerce Resources op te drijven.

Met succes, want het verhaal over mensrechten en kindslaven slaat aan waardoor de markt nagenoeg gesloten wordt voor tantallum uit Congo.
Dat de situatie er voor de Congolezen enkel nog op verslechtert, zal de eigenaars van Commerce Resources een zorg wezen. Zij zetten degelijke campagnes enkel op om de prijzen voor hun grodstoffen en dus hun winstmarges omhoog te krijgen.

Raf Custers onthult in zijn onderzoek hoe bedrijven als Commerce Resources mensenrechten misbruiken om te speculeren op hogere grondstofprijzen. 

Lees het onderzoek van Raf Custers: Coltanspeculanten boren Congo in de grond.

take down
the paywall
steun ons nu!