Foto John Moussiaux

 

Interview, Nieuws, Economie, België, Israël, Dexia -

Geldstromen van Dexia naar Israëlische kolonies nog niet opgedroogd

Er zijn bewijzen opgedoken dat ook onder het nieuwe bestuur van Dexia kredieten werden verleend aan Israëlische kolonies in bezet gebied. Vorig jaar verklaarde Dexia nochtans dat hun Israëlische afdeling niet langer investeerde in de kolonies. De nieuwe CEO Pierre Mariani en voorzitter van de raad van bestuur Jean-Luc Dehaene maakten die belofte toen aan de aandeelhouders.

woensdag 12 mei 2010 14:27
Spread the love

“Drie dagen geleden hebben we ontdekt dat de gemeenteraad van de kolonie Gush Etzio op 31 mei 2009 akkoord ging met kredieten van Dexia Israël”, zegt Mario Franssen, de woordvoerder van het Platform Israël koloniseert, Dexia financiert.

“Dat is lang nadat de nieuwe mensen aan het hoofd van Dexia kwamen te staan. Dexia kwam de beloften dus niet na. We zijn benieuwd naar hun reactie op de aandeelhoudersvergadering woensdagnamiddag”, aldus Franssen.

Het platform voert al enkele jaren actie tegen de Israëlische activiteiten van Dexia. Op de aandeelhoudersvergadering gaat een delegatie van Israël Koloniseert, Dexia Financiert vragen stellen over deze nieuwe feiten.

Een interview met Franssen over de geldstromen van Dexia Israël naar de kolonies in de Palestijnse bezette gebieden.

Op welke manier steunt Dexia concreet de Israëlische bezetting?

“Dexia Israël is een afdeling van de Dexia Groep. Net zoals in België, verleent het Israëlische Dexia kredieten aan gemeenten die in financiële problemen zitten, bijvoorbeeld om bepaalde infrastructuurwerken uit voeren. Het grote probleem is dat in Israël de kolonies worden beschouwd als gewone gemeenten. Wij ontdekten dat de lijst van gemeenten die geld krijgen van Dexia ook verschillende kolonies bevat. Die kolonies kunnen met dat geld van Dexia hun kolonies uitbouwen. Ook de Israëlische overheid speelt mee in dat verhaal, want zij staan garant voor de leningen. Het is een driehoeksverhouding en net door die overheidsgarantie zijn de kredieten voor die kolonies een investering zonder risico voor Dexia. Er zijn miljarden voorzien voor de uitbouw van de kolonies. Het is echt een enorm grote markt. Dexia profiteert op die manier rechtstreeks van de bezetting.”

“En om het nog maar eens duidelijk te maken: de bezetting is in strijd met het internationaal recht, met de vierde conventie van Genève en de zogenaamde Groene Lijn, de grens die vastgelegd is in 1967, is internationaal erkend. Alles wat buiten die grens gebouwd wordt is tegen het internationaal recht.”

Op welke manier hebben jullie kunnen bewijzen dat er geld van Dexia naar de kolonies stroomde?

“Enkele jaren geleden klaagde een kolonie bij de overheid omdat zij als kolonie minder kredieten kregen dan andere gemeenten. Toen is er een directeur van Dexia uitgenodigd in de financiële raad van het parlement. Die man heeft toen, als verdediging, expliciet de namen vermeld van zeven kolonies en drie kolonieclusters die gesteund werden door zijn bank. Wij hebben op de site van het Israëlisch parlement het document gevonden waarop die uitspraken vermeld staan. Toen hadden we zwart op wit het bewijs van de geldstromen. We hebben dat document in handen gekregen op het einde van 2008, maar toen waren we wel al enkele jaren aan het zoeken. Een maand later hebben we een eerste actie gevoerd aan de gebouwen van Dexia in Brussel.”

Heeft Dexia de macht om de praktijken van Dexia Israël te stoppen?

“We hebben de structuur van de bank doorgelicht en de Dexia Group, waarvan de hoofdzetel hier in Brussel gelegen is, controleert twee derde van de aandelen van Dexia Israël. Die meerderheid is genoeg om ervoor te zorgen dat de steun aan de kolonies stopt.”

Hoe reageerde Dexia toen jullie met de bewijzen op de proppen kwamen?

“Wij hebben onmiddellijk een brief gestuurd naar Jean-Luc Dehaene, voorzitter van de raad van bestuur, en naar Pierre Mariani, voorzitter van de directieraad. Omdat we bewijzen hadden konden ze niet ontkennen. Ze hebben wel altijd de rol van Dexia geminimaliseerd, door te zeggen dat het toch niet zo veel geld was en dat Dexia Israël ook Palestijnse gemeenten steunt. Dat zijn natuurlijk geen argumenten: elke euro die naar de bezetting gaat is er één teveel.”

“Daarna zijn ze dus afgekomen met de belofte dat er alleen onder de vorige directie dergelijke investeringen plaatsvonden, maar dat blijkt nu niet waar te zijn. Trouwens, hun uitleg klopte toen al niet want voor Oost-Jeruzalem wou Dexia een uitzondering maken: hier kon wel nog geld naartoe stromen. En dat terwijl Oost-Jeruzalem internationaal ook gewoon erkend is als bezet gebied. Als Dexia weet dat de praktijken gewoon doorgaan, dan bezondigen ze zich aan schuldig verzuim, en dan druk ik mij nog zacht uit.”

Zijn jullie voorstander van een boycot van de bank?

“Neen, voorlopig hebben nooit aangestuurd op een boycot van Dexia. We vragen alleen dat de aandeelhouders en het bestuur hun verantwoordelijkheid nemen en er voor zorgen dat er een einde komt aan de geldstromen naar de kolonies. Dexia heeft ons vertrouwen geschaad en als blijkt dat ze op de AV straks weer geen degelijk antwoord kunnen geven, moeten we toch eens samen zitten met onze organisatie om te zien wat onze volgende stappen zullen zijn. Voorlopig hebben onze brieven en vragen geen effect bij de top van de bank.”

Jullie zijn met die gegevens naar alle mogelijke politieke organen gestapt. Wat was daar de reactie?

“Het is interessant om te weten dat Dexia vroeger het Gemeentekrediet was. Alle gemeenten en provincies zijn op die manier aandeelhouder van de bank. En na de crisis is de nationale regering dat ook geworden. Sinds we met de gegevens naar boven zijn gekomen, zijn er in alle mogelijke parlementen vragen gesteld over Dexia. In 35 gemeentes hebben de gemeenteraden moties ingediend om aan Dexia te vragen om de geldstromen te stoppen, omdat ze zich als aandeelhouders betrokken partij voelen. Diegene die zeggen dat ze dat niet zijn, ontlopen hun verantwoordelijkheid.”

take down
the paywall
steun ons nu!