Foyer des Jeunes Zinnekes
Lokaal -

Foyer des Jeunes Zinnekes

Zinnekesparade 2010: Foyer des Jeunes zit mee aan tafel Op 22 mei is het weer zover: de Zinnekes paraderen dan door hartje Brussel. Kleurrijke mensen uit de hoofdstad, met deelnemers van alle leeftijden met veel gevoel voor creativiteit en… voor elkaar. Een tweejaarlijkse stoet die je niet mag missen.

woensdag 12 mei 2010 15:42
Spread the love

Ook Foyer des Jeunes is uiteraard van de partij op 22/5 en maakt deel uit van de Molenbeekse Zinnode ‘Table aux Vivants’.

Bachir M’Rabet en Jovic Mafuta Nsenge brengen een 15-tal jongeren van 12 tot 15 jaar aan de feestdis.

“De Zinnekesparade, dat is Brussel ten top”, aldus M’Rabet. “Ik vind me helemaal terug in de filosofie erachter. Het Zinneke staat voor het zich vermengen, voor de multiculturele identiteit van deze stad. De Parade is meer dan alleen een stoet. Ze laat mensen elkaar kruisen: wijkbewoners die elkaar niet kennen, jong & oud samen, van alle culturen en standen. Creativiteit staat centraal, maar eigenlijk vind ik niet zozeer het artistieke eindprodukt –hoe kwalitatief ook- het belangrijkste. Wel de dynamiek die in talloze buurten gedurende maanden wordt op gang getrokken.”

“De parade betrekt veel meer mensen dan zij die erin meestappen. Neem nu de vrouwen van Dar Al Amal die een naaiatelier hebben. Plots staat daar een styliste met heel speciale ideeën aan de deur. De dialoog die daaruit ontstaat, die is echt de moeite. Liefhebbers van klassieke muziek laten samenwerken met djembe-fanaten: voor de Zinnekesparade kan het allemaal. En het overstijgt carnaval, want gaat veel verder dan wat gek doen tijdens een verkleedpartij.” 

Het centrale thema van de 6de editie van de Zinnekesparade is ‘A Table/Aan Tafel’. Molenbeek stuurt 6 Zinnodes (een groep van telkens ca 100/150 deelnemers). Foyer des Jeunes maakt deel uit van de Zinnode ‘Table aux vivants’. Vaste uitvalsbasis ervan is het Huis van Culturen:

“Het principe is simpel: we trekken de straat op met een rollend podium. Daarop staat een tafel en acteurs lopen af en aan. Met achter hen aan een hele groep. Samen vormt het een mobiel spektakel. Scenarist/choreografe Noémie Vincart gaf het geheel vorm. Want ook dat is de Zinnekesparade: er wordt altijd goed omkaderd gewerkt. Op Foyer werden ook nu vooraf theater- en dansworkshops georganiseerd, begeleid door professionele instructeurs.”

“Soms moet er al eens een omweg worden afgelegd. Onze jongeren overval je best niet meteen met hedendaagse dans. Dus vertrok men aanvankelijk vanuit hiphop-bewegingen, om finaal naar iets helemaal nieuws te evolueren.”

“En dat loont”, vult Jovic Mafuta aan: “Je ziet de jongeren de nieuwe dingen die ze gezien en aangeleerd hebben ook op andere momenten gebruiken en uitspelen.”

“Met jongeren van 12 tot 15 jaar lukt ons dat het best”, vervolgt Bachir. “Eens wat ouder voelt men zich te snel gegeneerd en geremd, soms tot op het lachwekkende af. Dan gruwen ze van rare kostuums of grime: ze kleven keihard vast aan hun imago. Alleen als ze echt onherkenbaar zijn, durven ze meestappen. En dan nog het liefst ver weg van huis, niet in Brussel, laat staan in hun eigen wijk. In Namen en Luik zijn we wel al met een bredere groep jongeren in het kader van een artistiek project gekke dingen gaan doen.”

“Met kinderen jonger dan 10 stappen we niet meer mee in de stoet. Zo’n parade van 2,5km lijkt niet ver, maar onderschat dat niet. Het is loodzwaar en duurt urenlang, inclusief het wachten. Niet ideaal voor de jongsten dus. Het eerste half uur is voor hen super, maar daarna begint het afzien.”

De Zinnekesparade vindt plaats op 22 mei. Meer info over het parcours en het volledige programma vind je terug op www.zinneke.org

take down
the paywall
steun ons nu!