Nieuws, Wereld, Economie, België, Palestina, Israël, Dexia -

Dehaene ontwijkt confrontatie met Dexia manifestatie

Naar aanleiding van de aandeelhoudersvergadering van Dexia organiseerde het platform 'Israël koloniseert, Dexia financiert' woensdag een manifestatie. De optocht trok van het Albertinaplein naar het gebouw van Dexia in de Pachecolaan. Daar werden de betogers toegesproken, onder andere door de mensen die de vergadering hadden bijgewoond.

woensdag 12 mei 2010 20:15
Spread the love

Op het Albertinaplein waren zo’n 150 mensen van verschillende organisaties verzameld. Er waren vlaggen en spandoeken van onder andere Association Belgo-Palestine, Plat-forme Charleroi-Palestine, Intal en Jong Groen te zien. De massa bleef ongeveer een uur op het plein staan, waar er muziek en wat randanimatie voorzien was.

Daarna trok de manifestatie door de straten richting het grote Dexiagebouw. Daar was Esti Micenmacher van de organisatie Who Profits uitgenodigd om te komen spreken. Het was die organisatie die een paar dagen geleden met bewijs naar voren kwam dat Dexia ook in 2009 nog steeds investeerde in de Israëlische kolonies in Palestina. “Het doet mij, en alle mensen van mijn organisatie, enorm veel deugd dat er ook in België mensen zijn die zich willen verzetten tegen de onwettige bezetting van Palestina”, vertelde ze.

Philippe Pourbaix van ‘artistes contre le mur’ woonde als aandeelhouder de vergadering bij. “We hebben ons verhaal kunnen doen, maar Dehaene antwoordde met dezelfde woorden die hij altijd gebruikt: dat er geen nieuwe investeringen meer zijn in de kolonies. En dat als er bewijzen zijn, ze hem dan bezorgd moeten worden. Maar als we hem het voorstel deden om na de vergadering te praten met Esti Micenmacher, weigerde hij dat.”

Het platform ‘Israël koloniseert, Dexia financiert’ gaat nu proberen om op een ander moment een gesprek tussen Dehaene en Micenmacher te regelen. “Ik moet wel zeggen dat ik Dehaene nog nooit zo nerveus heb gezien als tijdens deze vergadering”, zegt Pourbaix, “je zag dat hij zich ongemakkelijk voelde en zo snel mogelijk over iets anders wou praten.”

Er waren ook twee mensen aanwezig die vanuit de vakbonden steun kwamen geven. “Als vakbond moeten we altijd de zwakste personen in de maatschappij steunen, of dat nu hier in België is of ergens anders in de wereld,” zegt Barend Claessens van het ACV. Zijn collega Koen Vanbrabandt van het ABVV gaat zelfs nog verder: “Dexia steunt op deze manier de apartheid in Palestina. Wij zullen als vakbond blijven druk uitoefenen om deze praktijken te stoppen.”

Woordvoerder van ‘Israël koloniseert, Dexia financiert’ Mario Franssen dankte op het einde van de acties de betogers en de mensen die de aandeelhoudersvergadering waren binnengegaan om het thema aan te kaarten. “We blijven doorgaan tot Dexia zwart op wit kan bewijzen dat ze stoppen met geld te steken in de illegale bezetting van Palestina.”

 

take down
the paywall
steun ons nu!