ACW - Antwerpen zet vrijwilligers in de kijker

Er waren vier Antwerpse vrijwilligersprojecten genomineerd voor de Bronzen Pagadder 2010: Kadé vakantie in asielcentrum Linkeroever, Ontmoet je buurvrouw in Deurne, Maniok en Patatten, en Talenten ontplooien en nieuwe kansen creëren van Familieclub Magnifiek.   
 
De winnaar werd gekozen op basis van de optelling van de stemmen via de ACW website en Visie, de ACW-jury en de stemmen van het publiek dat de avond zelf aanwezig was. De winnaar werd het project Kadé vakantie in asielcentrum Linkeroever. Een project van Kazou, een onderdeel van de CM. Vrijwilligers van Kazou animeren kinderen van asielzoekers tijdens de vakantie in het asielcentrum van Linkeroever. Marc Wellens en Nahima Lanjri overhandigden het beeld aan de winnaar. De vier genomineerden ontvingen ook elk een cheque van 250 euro.
 
De avond werd opgefleurd door grappige animatrices verkleed als hulpjes die iedereen knuffelden die erom vroeg. Er was ook een muzikale intermezzo van de band "Buurman".
 
Met de Bronzen Pagadder wil de christelijke beweging op een eigentijdse wijze de encycliek “Rerum Novarum” herdenken uit 1891. Die handelde voor het eerst over het arbeidersvraagstuk, over een rechtvaardig loon, solidariteit met zwakkeren, oprichting van vakbonden... Het was de aanzet voor de Christelijke Arbeidersbeweging.  
 
“Ook vandaag in deze moeilijke tijden blijven we bruggen bouwen vanuit de kracht van onze solidariteit”, zegt Annemie Verhoeven van het ACW. “Er zijn vanavond vier projecten genomineerd en er mag straks één vrijwilligersproject de prijs in ontvangst nemen. Maar vanavond willen we vooral symbolisch alle vrijwilligers in de bloemetjes zetten die zich inzetten voor een betere samenleving”, aldus  Annemie Verhoeven.
 
Het beeld is het werk van kunstenaar Wim Waumans en stelt een pagadder voor die bovenop een Pagaddertoren op uitkijk staat. Het Pagadderbeeld staat volgens Annemie Verhoeven symbool voor alle vrijwilligers die op uitkijk staan om onrecht, uitsluiting en achterstelling in onze samenleving aan te pakken.

Vrijwilligers als sociaal kapitaal

In haar toespraak zegt Annemie dat het ACW zijn nek sterker moet uitsteken voor mensen in armoede, van welke kleur dan ook. Voor mensen met en zonder papieren. Het ACW moet volgens Annemie blijven hameren op een sociaal rechtvaardige, duurzame samenleving en economie waar de sterkste schouders de grootste lasten moeten dragen. “Meer dan ooit moeten wij verenigen waar anderen verdelen”, aldus Annemie Verhoeven.
 
De afscheidnemende voorzitter Jan Renders en zijn echtgenote werden die avond ook nog extra in de bloemetjes gezet als dank voor de jarenlange inzet met een gouden Pagadderbeeld. Jan Renders dankte al de vrijwilligers die zich inzetten om anderen gelukkig te maken. “Solidariteit mag niet enkel beleden worden in standpunten maar ook beleefd worden in engagement. Vrijwilligersgroepen zijn onmisbaar in onze samenleving. De inzet van gewone mensen toont aan dat ze verantwoordelijkheid willen nemen om de samenleving hartelijker en gelukkiger te maken. Vrijwilligers vormen het sociaal kapitaal van onze samenleving.” aldus Jan Renders.  

Verkiezingen en de foert-reactie

Jan Renders roept de politici naar aanleiding van de verkiezingen op om hun verantwoordelijkheid te nemen en te zorgen voor een beleid dat de samenleving rechtvaardiger en duurzamer maakt.
 
Het antwoord op de politieke crisis is volgens Jan Renders niet een foert- of blancostem, of helemaal niet stemmen. “We begrijpen de frustraties die er leven bij de mensen omdat de politiek haar verantwoordelijkheid niet neemt.  We zitten in een economische crisis, er zijn 600.000 werklozen, mensen moeten rondkomen met een te laag pensioen en de regering valt over communautaire gehakketak. Wij willen dat de politiek de problemen aanpakt. Wij willen dat armoede en uitsluiting gebannen worden. Door niet te stemmen versterken we die politici die wij niet in hun obstructiepolitiek willen volgen. Wij vragen verantwoordelijke politici”, aldus Jan Renders.

Nieuws, Samenleving, België, Lokaal, Vrijwilligers, ACW, Antwerpen -

De Bronzen Pagadder 2010

woensdag 12 mei 2010 17:48
Spread the love

In een nokvolle zaal van de Antwerpse Arenbergschouwburg werd dinsdagavond naar aanleiding van Rerum Novarum, de ‘Bronzen Pagadder 2010’ uitgereikt door de Antwerpse christelijke werknemersbeweging.

Het Bronzen Pagadderbeeld wordt jaarlijks uitgereikt aan een Antwerps vrijwilligersproject dat zich het meest heeft ingezet. Dit jaar werden vier vrijwilligersprojecten genomineerd die de interculturele solidariteit in Antwerpen bevorderen.

take down
the paywall
steun ons nu!