Conflict broeit op Theaterplein
Antwerpen, Jongeren, Stampmedia, Politie, Ibis, Onverdraagzaamheid, Overlast, Skater, Skaters, Theaterplein -

Conflict broeit op Theaterplein

De heraanleg van het Theaterplein in 2008 moest een einde maken aan de gevaarlijke situatie op het plein. Voorbijgangers verstapten zich regelmatig op de hoogteverschillen. De Stad Antwerpen besloot het plein toen grondig te heraanleggen, maar nieuwe problemen staken de kop op.

woensdag 12 mei 2010 19:26
Spread the love

Enkele buurtbewoners zijn niet tevreden met de vernieuwing. “Het plein is nu een toevluchtsoord voor rondhangende jongeren en skaters”, beweert een medewerker van het IBIS-hotel, dat vlakbij het Theaterplein gelegen is. “Onze gasten klagen regelmatig over geluidsoverlast.”

Skaten op het plein

Volgens de Antwerpse politie is skateboarden op het plein ten strengste verboden. Toch stuurt ze de skaters niet altijd weg. Sommige brigades lopen gewoon voorbij, alsof er geen vuiltje aan de lucht is. Anderen reageren onmiddellijk en sturen de skaters naar huis. Jongeren zonder skateboard mogen er blijven rondhangen, alsof politiediensten er van uit gaan dat het alleen skaters zijn die voor overlast zorgen.

“Hoe kunnen wij overdag geluidsoverlast veroorzaken?” vraagt C.R., een fervent skater, zich moedeloos af. Hij wil uitdrukkelijk niet met zijn volledige naam in de krant, om problemen met de politie te vermijden. “De markt die hier elk weekend plaats vindt, maakt veel meer lawaai, daar ben ik zeker van. Bovendien zijn wij niet degenen die de omgeving vernielen. Dat is het werk van crapuul dat je overal terugvindt. Voor ons is het Theaterplein erg belangrijk. Eerst deed de luifel enkel dienst als bescherming tegen de regen, maar nu is het een ontmoetingsplaats voor jongeren die willen doen wat ze graag doen.”

De skaters benadrukken dat ze het plein niet zullen verlaten zolang de politie niet zwart op wit kan bewijzen dat skaten verboden is. “Er staat nergens een bord waarop staat dat het verboden is”, stelt C.R. vast. “ De politie is vaak kortaf als we vragen of het in de wet staat. Volgens mij weten ze het zelf niet goed.”

© 2010 – StampMedia/Plantijn – Vincent Bals en Kathleen De Roey

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!