Winnaar van de verkiezingen Benigno "Noynoy" Aquino

 

Nieuws, Wereld -

Verkiezingen in Filipijnen: zal er iets veranderen?

In de Filipijnen koos de bevolking maandag een nieuwe president. Er waren drie belangrijke kandidaten voor de functie van president in het land en geen van hen kan alledaags genoemd worden. Op dit moment zijn de stemmen in de meeste districten geteld en senator Benigno Aquino is zo goed als zeker winnaar van de verkiezingen.

dinsdag 11 mei 2010 12:07
Spread the love

Luis H. Francia geeft les aan de universiteit van New York en schreef het boek “A history of the Philippines: From Indios Bravos to Filipinos.” Hij gelooft niet dat de verkiezingen veel verandering zullen brengen.

Het land heeft een geschiedenis van geweld bij verkiezingen, en dat is bij deze verkiezingen niet anders. Er zijn de voorbije dagen opnieuw verschillende doden gevallen, en de Filipijnse kiezer hoopt telkens weer dat de nieuwe president het geweld en de wijdverspreide corruptie in het land zal kunnen tegenhouden. Volgens Francia zal ook de volgende president hier niet in slagen, omdat “de last op zijn schouders altijd te zwaar zal zijn.”

In totaal zijn er negen kandidaten waarvan er drie echt een gooi deden naar het presidentschap. Het zijn geen kandidaten die campagne voeren op basis van ideologie of een partijprogramma. Ze voeren eerder een pure personencampagne waarin alleen de kandidaat zelf primeert.

Afgezette ex-president

Een van die drie kandidaten is voormalig president Joseph Estrada. In 2001 werd hij afgezet nadat, door beschuldigingen van corruptie, de bevolking massaal protesteerde. Hij werd opgevolgd door huidig president Arroyo, die op dit moment trouwens ook verdacht wordt van corruptie.

In 2007 werd Estrada effectief veroordeeld, en kreeg hij veertig(!) jaar gevangenisstraf. Vervolgens gaf Arroyo hem een opschorting van straf op voorwaarde dat hij zich nooit meer kandidaat zou stellen voor de verkiezingen. Door een fout in het Filipijnse rechtssysteem kan hij dat drie jaar later gewoon weer wel doen. Estrada haalt volgens de voorlopige uitslag ongeveer 25 procent van de stemmen.

Manuel Villar is de derde kandidaat. Hij is een van de rijkste mensen van de Filipijnen, en beschikt over een reusachtig zakenimperium. Hij heeft zijn verlies al toegegeven en feliciteerde Aquino met zijn overwinning.

Populaire familie

En dan is er nog de winnaar, Benigno Aquino. Hij haalt in de voorlopige uitslag ongeveer 40 procent van de stemmen. Zijn vader was senator en werd in 1983 vermoord tijdens het dictatoriale regime van Marcos, dat de Filipijnen 20 jaar lang teisterde.

In 1986 werd zijn moeder, Corazon Aquino, presidente van het land na het verdrijven van het regime van Marcos. Zij is altijd populair geweest en is een van de weinige belangrijke politici van het land. Daarenboven is zij zo goed als nooit in verband gebracht met corruptie en zelfverrijking. Aquino is dus een man met een rijke familiegeschiedenis en eigenlijk werd hij pas als belangrijk aanzien toen zijn moeder in 2009 overleed.

Hoge opkomst

De bevolking van het land wil verandering. Ongeveer 75 procent van de stemgerechtigde kiezers is komen opdagen en dat is een enorm hoog cijfer vergeleken met een aantal Westerse landen. Ze hebben bovendien vaak uren moeten wachten omdat er verschillende problemen waren met de stemcomputers.

De verwachtingen zijn hoog en de bevolking zoekt iemand die ze kan vertrouwen. Nu is dat Aquino geworden, maar het is een groot vraagteken of hij kan leven met de erfenis van zijn beide ouders. Hij zal er altijd en overal aan herinnerd worden.

Volgens Francia zal Aquino het heel moeilijk hebben om de corruptie, die hij de “steeds groter wordende tumor” van de Filipijnse politiek noemt, uit te roeien. Hij gelooft dat Aquino hervormingsgezind is en misschien echt wel goede bedoelingen heeft. Maar achter Aquino staan echter een aantal machtige families en clans, die er alles zullen aan doen om hun eigen macht en rijkdom te behouden, en dat kan alleen als het bestuur en de politiek even corrupt blijft. Hun druk op de nieuwe president zal enorm zijn, en het is maar de vraag of Aquino zich daar tegen zal kunnen verzetten. Het Filipijnse volk heeft alleszins grote verwachtingen…

take down
the paywall
steun ons nu!