Geen debat tussen grote en kleine partijen op RTBF
Verslag, Nieuws, Politiek, België -

Geen debat tussen grote en kleine partijen op RTBF

De vier grote Franstalige partijen gunnen hun kleine concurrenten geen confrontatie op de RTBF.

dinsdag 11 mei 2010 15:44
Spread the love

De redactie van RTBF legde de vraag voor aan de raad van bestuur van de Franstalige openbare zender. Of de nieuwe en kleine partijen die niet in het parlement vertegenwoordigd zijn op een klein beetje visibiliteit mogen reken op de RTBF? De redactie wou de kleine partijen tijdens debatten laten reageren op bepaalde punten.

Njet, was het antwoord van de raad van bestuur waarin de vier grote partijen – MR, PS, Cdh en Ecolo – zetelen. “Wij moeten op alle onderwerpen antwoorden en die kleine partijen zouden enkel over hun dada’s mogen spreken.” Geen debat dus tussen groot en klein op de RTBF. Er komt wel net als bij de verkiezingen van vorig jaar een apart debat met alle kleine partijen rond de tafel.

Hoeveel dat er zullen zijn, is nog onduidelijk. De meeste van die partijen zijn nog in een heroïsche strijd verwikkeld om te mogen deelnemen aan de verkiezingen. Alleen de PTB is er voorlopig in geslaagd om voldoende handtekeningen op te halen. Die moeten nu wel nog in de woonplaatsen van de ondertekenaars gecontroleerd worden.

Voor PC en PSL die een linkse eenheidslijst op poten proberen te zetten, ziet het er minder goed uit. Zij hebben vooral enkel de handtekening van Ecolo en wachten nog op vier andere handtekeningen, maar PS, MR en Cdh zijn niet happig om daar op in te gaan. “De PS zette zelfs een verkozene die ons een handtekening wilde geven onder druk om dat niet te doen”, zegt Pierre Eyben, woordvoerder van de PC.

De rechts-populistische partij Parti Populaire van advocaat Mischaël Modrikamen jaagt op handtekeningen. Van kiezers wel te verstaan, want van de parlementsleden krijgt PP geen hulp. Alleen Ecolo wou een handtekening geven als PP ook een andere partij bereid vond om te tekenen.

RWF dat de aanhechting van Wallonië bij Frankrijk nastreeft, haalde blijkbaar ook al voldoende handtekeningen op in de provincies waar de partij opkomt.

Aan Nederlandstalige kant krijgt de kleine linkse partij LSP het moeilijk. De partij kreeg wel handtekeningen van VLD en SP.A, maar kijkt nu naar CD&V om aan de verkiezingen te kunnen deelnemen. CD&V zou beslist hebben om aan geen enkele partij handtekeningen te geven.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!