De ESA bracht op basis van satellietbeelden de luchtvervuiling in Europa in kaart. België kleurt heel donker. (Foto: ESA)

 

Verslag, Verslag, Nieuws, Nieuws, Milieu, Milieu, België, België, Milieu, Milieu -

België ondermaats in prestigieus milieurapport

België haalt een beschamend slechte score op de Environmental Performance Index (EPI), een milieu-index van de Amerikaanse universiteiten Yale en Columbia. Ons land bekleedt pas de 88ste plaats op de wereldranglijst. In Europa doet enkel Cyprus slechter.

dinsdag 11 mei 2010 15:58
Spread the love


doc

De EPI meet aan de hand van 25 indicatoren, die opgedeeld zijn in tien beleidscategorieën, de milieutoestand van een land en de inspanningen van dat land om het milieu te verbeteren.

Twee jaar geleden stond België nog op plaats 57. Nu scoren we op de index nog maar 58,1 punten op een maximum van 100. Met die score komt België tussen landen als Ivoorkust, Jamaica en Namibië te staan.

Europees gemiddelde

België scoort ook ver onder het Europese gemiddelde van 71,5. We worden afgetroefd door al onze buurlanden. Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland staan allen binnen de top twintig wereldwijd. Nederland en Luxemburg scoren ook onder de Europese middelmaat, maar nog steeds ruim boven België.

Europa is wel de beste van de economische grootmachten. De Verenigde Staten, Rusland en Brazilië scoren begin de zestig. China en India halen net geen vijftig.

Vooral op vlak van luchtvervuiling (zie foto), biodiversiteit en de strijd tegen klimaatverandering scoort België heel slecht. We doen het relatief goed op vlak van drinkwaterkwaliteit en bosbeheer. Dat laatste mag verwonderen aangezien Vlaanderen een van de bosarmste regio’s van Europa is.

Al slecht rapport in 2005

In 2005 verscheen van dezelfde universiteiten al de Environmental Sustainability Index (ESI). Die bracht enkel de inspanningen van landen voor duurzaam milieu in kaart, en bleef dus, in tegenstelling tot de EPI, niet stilstaan bij de algemene milieutoestand.

Op die ESI werd België 112e op 146 landen. Het landde daarmee net onder Togo. Europa tikte ons land hiervoor ferm op de vingers, maar blijkbaar is er vijf jaar later nog niet veel veranderd.

IJsland primus, Sierra Leone kneusje

IJsland scoort 93,5 op de index en is de primus van de wereldklas. Zwitserland, Costa Rica, Zweden en Noorwegen maken de top vijf volledig. Onderaan het klassement is het Afrika troef. Met 32,1 scoort Sierra Leone het laagste van alle landen. De Centraal-Afrikaanse Republiek en Mauretanië volgen jammerlijk op de voet.

take down
the paywall
steun ons nu!