Minister-president Rüttgers (CDU) verliest in Nordrhein-Westfalen - foto:dpa

 

Nieuws, Wereld, Europa, Politiek, Duitsland, Angela Merkel -

Zware klap voor CDU in Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen

In de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen zijn de resultaten van de verkiezingen bekend. De christendemocratische CDU blijft heel nipt de grootste partij, maar verliest wel meer dan tien procent tegenover de vorige verkiezingen.

maandag 10 mei 2010 12:20
Spread the love

De CDU haalde 34,6 procent van de stemmen. Ook de sociaaldemocratische SPD scoort zwakker dan vorige keer en haalt nu 34,5 procent. De grote winnaars van deze verkiezingen zijn de groenen, die 12 procent halen en hun score verdubbelen, en Die Linke, die met 5,6 procent voor de eerste keer de kiesdrempel haalt. De liberale FDP stabiliseert op 6,5 procent.

De huidige regering van de deelstaat is een coalitie tussen CDU van huidig minister-president Jürgen Rüttgers, en de FDP. Die regering kan de meerderheid nu dus niet meer behouden. De uitslag betekent een zware klap voor bondskanselier Angela Merkel (CDU), want zij staat aan het hoofd van een nationale regering die uit dezelfde coalitie van christendemocraten en liberalen bestaat.

Nordrhein-Westfalen is de deelstaat met de grootste bevolking in Duitsland. Ze vormt ook het economische centrum van het land en deze verkiezingen zijn een goede waardemeter voor de federale regering-Merkel.

De verkiezingsuitslag heeft ook een rechtstreeks gevolg voor de nationale coalitie van CDU en FDP, want zij verliest nu haar meerderheid in de Bundesrat, de senaat van Duitsland. Merkel zal moeten onderhandelen met de oppositie, en het wordt veel moeilijker om beslissingen goedgekeurd te krijgen.

Moeilijke onderhandelingen

De liberalen en christendemocraten zullen samen dus geen coalitie meer kunnen vormen. Maar ook SPD en grote winnaar die Grüne kunnen samen geen meerderheidsregering vormen. Een mogelijkheid is een coalitie tussen SPD en CDU, maar die twee partijen zijn nu al ruzie aan het maken over wie minister-president zou worden van de deelstaat.

Een andere mogelijkheid is een coalitie tussen de groenen, SPD en Die Linke. Maar ook dat is niet vanzelfsprekend, want voor veel SPD’ers is Die Linke te radicaal. Het staat wel vast dat SPD eerst gesprekken gaat voeren met de groenen.

take down
the paywall
steun ons nu!