Mano Mundo nog tot 2012
Verslag, Nieuws, Milieu, Cultuur, België, Antwerpen, Muziek, Antwerpen, Multicultureel, Festival -

Mano Mundo nog tot 2012

Het gratis wereldfestival Mano Mundo in recreatiedomein ‘De Schorre’ in Boom trekt dit jaar 70.000 bezoekers. Door de economische crisis was er even twijfel over het voortbestaan. Maar uiteindelijk bereikte de organisatie een akkoord met de provincie Antwerpen die het festival nog tot 2012 zal financieren.

maandag 10 mei 2010 18:41
Spread the love

Net zoals vorig jaar is ‘Waardig Werk’ het centrale campagnethema dat de arbeidsomstandigheden van mensen in het Zuiden aankaart. Het festival draagt ook duurzaamheid hoog in het vaandel. Mano Mundo draait niet louter om muziek, maar om wereldwijde solidariteit.

“Dit jaar kregen we 70.000 bezoekers over de vloer” zegt Rik Röttger, verantwoordelijke gedeputeerde van de provincie Antwerpen. “Vorig jaar was dat cijfer hoger, maar voor ons hoeft dat niet. Een groter festival kunnen we niet aan.”

Heeft gratis ook toekomst?

“Mano Mundo is eigenlijk een vereniging zonder winstoogmerk (vzw). De organisatie ervan wordt gefinancierd door de provincie Antwerpen en partners zoals het Directoraat-Generaal voor Ontwikkelingssamenwerking (DGOS) en verschillende sponsors”, zegt Röttger. “We hebben met de provincie Antwerpen een akkoord bereikt om Mano Mundo nog tot en met 2012 te organiseren. Door de economische crisis en de stijgende prijzen voor logistiek en artiesten was daar even twijfel over.”

Het circus van de arbeidsmarkt

De Noord-Zuidproblematiek is alomtegenwoordig tijdens het Mano Mundofestival. Daarom is de campagne ‘Waardig Werk’ net zoals vorig jaar het centrale thema. Het klaagt de slechte arbeidsomstandigheden van mensen in het Zuiden aan. Maar verschillende campagnes staan in de kijker. ‘2015 De Tijd Loopt’ eist extra inspanningen voor de realisatie van de Millenniumdoelstellingen die de Verenigde Naties hebben opgesteld. En ‘Mano Mundo ge meente ‘t!’, een initiatief van onder meer Oxfam Wereldwinkels, biedt eerlijke drankjes en snacks aan.

Festival met beperkte ecologische voetafdruk

“We zetten ons als organisatie actief in om de ecologische voetafdruk van Mano Mundo te beperken”, zegt Röttger. “Daarom compenseren we de CO2-uitstoot die vrijkomt door het transport van de artiesten. We investeren daarvoor in CO2-reducerende projecten. Maar we gebruiken ook composteerbare bekers, we verbieden het flyeren, onze catering is volledig Fair Trade en ga zo maar door.”

En sinds vorig jaar informeert EcoMundo de festivalgangers over de ecologische voetafdruk die ze achterlaten tijdens hun bezoek. “EcoMundo is eigenlijk een werkgroep die de bezoekers sensibiliseert over ecologische thema’s”, zegt Paul Naveau van de provincie Antwerpen. “De bezoekers kunnen hier hun eigen CO2-uitstoot berekenen. Als compensatie kunnen ze een bijdrage storten voor het Solar Cookingproject in Senegal.”

“Dat is een project van Natuurpunt. Het biedt een duurzaam alternatief aan voor koken op hout, omdat dit een belangrijke oorzaak is van de ontbossing in ontwikkelingslanden”, zegt Naveau. “Het project introduceert de Solar CooKit bij de inwoners van het Nationaal Park ‘De Djoudj’ in Senegal. Het is een relatief goedkoop systeem dat werkt op zonne-energie. Het komt erop neer dat een kookpot in een kartonnen zonnereflector hetzelfde resultaat geeft als een traditioneel houtvuur.”

Geen festival zonder muziek

En ook dit jaar waren enkele grote namen van de partij. Babylon Circus met een mengeling van Franse volksmuziek, ska en reggae, jazzy Sioen, La Kinky Beat met drum ‘n’ bass, de Fixkes uit Antwerpen, jong geweld Leki en oude rot in het vak, Raymond van het Groenewoud.

Kindvriendelijk festival

Jan de Smet & the Woody Express spelen liedjes van Woody Guthrie, een Amerikaanse folkzanger. De muziek die ze spelen, is zeer geschikt voor kinderen en dat kan eigenlijk van het gehele festival gezegd worden.

“We leren kinderen enkele circustechnieken aan”, zegt Ben De Vroey van de circusvereniging ‘El Circo d’Ell Fuego’. “Ze leren om op een touw te lopen of hoe ze moeten jongleren.” ‘Clowns en Goochelaars Zonder Grenzen’ geven in een geïmproviseerde circustent zelf enkele shows die vooral kinderen aanspreken. Zij proberen kinderen over de hele wereld te bereiken die opgroeien in moeilijke omstandigheden.

Kers op de taart is het ‘Wereld Doe Dorp’ waar kinderen hun energie kwijtraken in verschillende educatieve en interactieve activiteiten. Ze kunnen er knutselen, zingen, masseren, fietsen, quizzen of tekenen.

Hakuna Matata

Multiculturaliteit is een ordewoord op Mano Mundo. Zo herbergt het festival sinds vorig jaar het Afrikaanse dorp ‘Hakuna Matata’. Dat is Swahili voor ‘geen zorgen, wees gelukkig’ en zo gaat het er ook aan toe. De bezoeker kan er terecht voor een Zuid-Afrikaanse barbecue of exotische cocktails. En dat in combinatie met muziekoptredens van bijvoorbeeld Abahizi!!, een traditionele Rwandese trommelgroep met dans en zang.

Maar er was ook de Fiesta Española met een Spaanse keuken en Flamenco-optredens. En niet te vergeten, het Wereldsolidariteitpodium met artiesten van over de hele wereld.

take down
the paywall
steun ons nu!