COALFACE gallery toont mijnwerkerswoningen in Genk en Eckly
Stampmedia, Fotografie, Genk, Limburg, 3600, Mijnstreek, Bert van den Bosch, COALFACE, Eckley, Gallerij, Mijnen, Pennsylvania -

COALFACE gallery toont mijnwerkerswoningen in Genk en Eckly

Donderdag 6 mei om 20u opende de nieuwe fototentoonstelling in COALFACE gallery die mijnwerkerswoningen in Eckley, Pennsylvania (VS) confronteert met de Limburgse geschiedenis.

zondag 9 mei 2010 10:36
Spread the love

COALFACE gallery, gelegen in de Vennestraat te Genk, werkt rond identiteit en beeldvorming van mensen uit de mijnstreek, in Limburg en in andere mijnstreken. Om de twee maanden wordt er een nieuwe expo getoond. “De Mijnstreek is uniek en tegelijkertijd ook universeel. COALFACE brengt zowel de eigen leefomgeving, de vergelijking met andere mijnregio’s als herinneringen en dromen in beeld”, verklaart projectcoördinator Karen Wyckmans.

Patch town

In mei vorig jaar maakt Bert van den Bosch (35) een fotoreeks van mijnwerkerswoningen in Eckley, de best bewaarde ‘patch town’ of bedrijfsstad, in het antraciet steenkoolgebied. De stad werd gebouwd in 1854, in de nabijheid van de koolmijn en bleef tot 1971 eigendom van het mijnbedrijf. Deze ‘patch town’ is momenteel te bezichtigen als historische site.

Patroon

De motivatie voor deze fotoreeks, vindt Bert van den Bosch in zijn fascinatie voor het patroon dat schuilt in de architectuur van de mijnwerkerswoningen. “Wat mij interesseert als fotograaf is het zien van een patroon en dat vervolgens kunnen vastleggen. Eckley is één van de weinige plaatsen waar überhaupt de mijnwerkerswoningen zo goed bewaard zijn gebleven.”

Limburg vs. Eckley

Niet alleen de expo van Bert van den Bosch kunt u vanaf vanavond bezichtigen in COALFACE gallery. Ook de opening van ‘COALFACE lab’, de nieuw ingerichte tentoonstellingsruimte die gelegen is onder de huidige, kan je bijwonen. COALFACE lab is een permanent platform voor experimenten en aanstormend talent. Vijf 5de jaarsstudenten van het Lucernacollege Genk, interpreteerden voor het vak media, de expo van Bert van den Bosch. Zij fotografeerden mijnwerkerswoningen in Maasmechelen, Houthalen en Genk. Ze bijten meteen ook de spits af voor de daaropvolgende expo’s in COALFACE lab.

Meer info op www.COALFACE.be

© 2010 – StampMedia – Sofie Bozzelli

take down
the paywall
steun ons nu!