Grote partijen helpen PVDA niet uit de nood
Interview, Nieuws, Politiek, België, Politieke partijen -

Grote partijen helpen PVDA niet uit de nood

Donderdag 6 mei vroeg de PVDA een aanpassing van de kieswet. Die stelt dat partijen die niet vertegenwoordigd zijn 15.000 handtekeningen moeten verzamelen om te kunnen deelnemen aan de verkiezingen. Of ze moeten zes handtekeningen bemachtigen van uittredende parlementsleden of senatoren. Maar geen enkele partij lijkt echt bereid om de kleine partijen een handtekening te geven.

vrijdag 7 mei 2010 17:12
Spread the love

SP.A zal aan de PVDA één handtekening geven voor de Kamer en één handtekening voor de Senaat”, zegt Johan Van Hoecke, woordvoerder van SP.A. “De formulieren liggen klaar om op te sturen naar de voorzitter van PVDA, Peter Mertens.”

“Daar hebben wij nog niets over gehoord”, zegt Raoul Hedebouw. “We hebben dus nog steeds geen zekerheid. En één handtekening is natuurlijk niet genoeg voor een verkiezingsdeelname, want we hebben er drie nodig. Dus waarom geven ze die ons niet?”

Een moeilijke keuze

“Verschillende linkse partijen die willen opkomen bij de verkiezingen van 13 juni vroegen ons om een handtekening”, zegt Nicolas Parent, woordvoerder van Ecolo. “Maar we willen niemand bevoordelen.”

“Dit debat voeren we maandag”, zegt Jean-Michel Javaux, medevoorzitter van Ecolo. “We stellen ons de vraag hoe we een keuze kunnen maken. Zowel PVDA, als de Personenpartij (PP) van advocaat Mischaël Modrikamen, als extreemlinkse of -rechtse partijen en onbekende partijen hebben onze verkozenen gevraagd om een handtekening. Onze Belgische rechtspraak dwingt hen om op zoek te gaan naar handtekeningen, maar ik begrijp dat de termijn daarvoor nu verkort is door de vervroegde verkiezingen.”

Belangrijke verkiezingen

“Deze verkiezingen zijn te belangrijk voor de toekomst van ons land”, zegt uittredend vicepremier, Laurette Onkelinx van de Parti Socialiste (PS). “En de versnippering van de politieke vertegenwoordiging bemoeilijkt dit debat eens te meer.”

Geen zes, maar 15.000 handtekeningen

“Blijkbaar moeten we de 15.000 handtekeningen ophalen, want een uitzondering op de kieswet blijkt onmogelijk”, zegt Raoul Hedebouw, woordvoerder van PVDA.

“Tijdens onze actie op 6 mei in de plenaire vergadering van het federale parlement vroegen we om een uitzondering op de kieswet. We vragen dat omdat de omstandigheden ook uitzonderlijk zijn. De tijd om deze handtekeningen te verzamelen, is zeer kort. We hebben namelijk te maken met vervroegde verkiezingen. Maar een reactie van de parlementsleden bleeft uit. Daarom moeten we de 15.000 handtekeningen inzamelen ondanks de tijdsdruk en het gebrek aan medewerking van de andere partijen.”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!