Gentse veggiedag blaast eerste kaars uit
Verslag, Nieuws, Milieu, België, Lokaal, Donderdag Veggiedag -

Gentse veggiedag blaast eerste kaars uit

Donderdag vierde de stad Gent de eerste verjaardag van Donderdag Veggiedag. De campagne van de vzw Ethisch Vegetarisch Alternatief (EVA) spoort de consument aan om één dag per week geen vlees of vis te eten. Horecazaken worden aangemoedigd om meer vegetarische gerechten op de menukaart te zetten. Want minder vlees eten is goed voor onze gezondheid en voor de planeet, aldus EVA.

vrijdag 7 mei 2010 17:32
Spread the love

Gent riep vorig jaar als eerste Europese stad de donderdag uit tot veggiedag. Toen tekenden meer dan 400 mensen een verklaring om minstens één dag per week vegetarisch te eten. Op de eerste verjaardag van de Veggiedag gaf Miki Duerinck van het vegetarisch restaurant De Warempel een kookdemo en Evy Gruyaert stelde haar boek Start to Veggie voor. Ook deelde de stad het Lekkerste Veggiebroodje van Gent uit. De prijs ging naar de snackbar Renaissance.

Voor de stad Gent draagt Donderdag Veggiedag bij tot het engagement om als één van de 370 Europese klimaatsteden verder te gaan dan de nationale en Europese klimaatdoelstellingen.

Pioniersrol

De campagne die EVA opstartte, is een trendsetter. Ze won de Grote Prijs voor Toekomstige Generaties 2009 en de Award Voeding & Gezondheid voor het Beste Project 2008. Bovendien kreeg de campagne vorig jaar internationale media-aandacht. Toen riep Gent als eerste stad in de wereld donderdag officieel uit tot Veggiedag. Maar de stad krijgt volgelingen, zoals Hasselt en Mechelen en ook São Paolo, San Francisco, Bremen en Kaapstad.

Vegetarisch Gent

De stad zelf breidt het vegetarisch aanbod in het personeelsrestaurant van haar administratief centrum, in de refters van het stadsonderwijs en de kleuteropvang uit. Na één jaar is een derde van de geserveerde maaltijden in het personeelsrestaurant vegetarisch. Dat is goed voor een vermindering van de CO2-uitstoot met 3,6 ton. Op een half jaar tijd werden in de 33 Gentse basischolen en 42 kinderdagverblijven meer dan 57.000 vegetarische maatlijden genuttigd. Dat is goed voor ruim 62 ton minder CO2-uitstoot.

Eén dag maakt een groot verschil

Ter gelegenheid van de eerste verjaardag van Donderdag Veggiedag stuurt vzw EVA de video ‘Eén dag maakt een groot verschil’ de wereld in. Het is een productie van het Britse communicatiebureau TMCK met muziek van Moby. Je kan de video ook op YouTube bekijken.

Ecologische voetafdruk

Veeteelt is wereldwijd verantwoordelijk voor achttien procent van de uitstoot van broeikasgassen. Dat is meer dan de uitstoot van de hele transportsector samen. Bovendien verdwijnt jaarlijks over de hele wereld drie miljoen hectare bos voor vleesconsumptie.

Veeteelt staat in de top drie van oorzaken van elk belangrijk milieuprobleem. Het gaat om de opwarming van de aarde, de ontbossing, vermesting of de aanrijking van bodem, water en lucht met nutriënten, de waterproblematiek en het verlies aan biodiversiteit. Dat stelde de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) vast in 2006.

Gezondheid

Minder vlees eten is niet alleen gezond voor ons milieu, maar ook voor onszelf, omdat we dan meer groenten en fruit eten. Overmatige vleesconsumptie verhoogt het cholesterolgehalte en het risico op hart- en vaatziekten en het is een belangrijke oorzaak van diabetes en overgewicht.

take down
the paywall
steun ons nu!