Vytautas Valentinavicius

 

Nieuws, Europa, Samenleving, Litouwen, Homoseksualiteit, Vilnius, Baltic gay pride, Lgbt -

Vonnis over Baltic Gay Pride niet te begrijpen

VILNIUS, Litouwen -- Vytautas Valentinavicius, stafmedewerker diversiteit bij LSS, een nationale studentenkoepel in Litouwen, en een van de organisatoren van de Baltic Gay Pride begrijpt niet hoe de rechter de vergunning voor de manifestatie kon intrekken.

donderdag 6 mei 2010 11:12
Spread the love

“De rechter had geen grond om onze vergunning in te trekken. Onze aanvraag werd drie maand geleden goedgekeurd. We hebben alles volgens het boekje gedaan. Alle bevoegde instanties hadden voldoende tijd om de nodige maatregelen te treffen om de publieke orde en ieders veiligheid te garanderen.”

“Het hoofd van de politie heeft publiekelijk verklaard dat de politie de veiligheid en de openbare orde kon garanderen. We hebben samen met de politie een zone van 450 meter langs de rivier vastgelegd als veilige plaats om de Pride te laten plaatsvinden en we hebben een privébeveiligingsfirma ingehuurd om samen met de polite alles vlot te laten verlopen.”

“Dit vonnis kunnen we niet accepteren. Het toont aan dat ons constitutionele recht op vrije meningsuiting en vrijheid van organisatie niet zijn wat ze zouden moeten zijn.”

“Bovendien vermeldt de procureur-generaal dat hij signalen heeft ontvangen van overheidsinstanties dat de veiligheid niet gewaarborgd kon worden, maar daar hebben we nog geen bewijzen van gezien.”

“Dit vonnis betekent dat de staat diegenen die niet in hun recht staan, steunt. Wanneer iemand aankondigt een bom te zullen laten ontploffen, is de prioriteit toch ook niet iedereen te evacueren, maar de slechterik te arresteren voor hij de bom laat ontploffen.”

De organisatoren hebben nu beroep ingediend bij de hoogste administratieve rechtbank, maar veel hoop is er niet.

“We hebben maar twee dagen om een vonnis te krijgen, terwijl dergelijk procedures anders zeker drie maanden aanslepen”, zegt Valentinavicius.

De andere geplande evenementen gaan ondertussen wel door. Donderdag start het LGBT-filmfestival en vrijdag en zaterdagmiddag vindt de internationale conferentie ‘Human Rights Combating Fear and Prejudice‘ plaats. Doorlopend is er ook nog een fototentoonstelling met foto’s van discriminatie in Europa.

Linas Balsys, woordvoerder van de Litouwse presidente Dalia Grybauskaite, liet weten dat de presidente zei verrast te zijn dat de politie zegt de veiligheid te kunnen garanderen terwijl de procureur-generaal een bedreiging ziet.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!