Tiende Erfgoeddag lokt 235.000 bezoekers
Cultuur, België, Antwerpen, Antwerpen, Erfgoeddag 2010, Osterriethuis -

Tiende Erfgoeddag lokt 235.000 bezoekers

donderdag 6 mei 2010 12:20
Spread the love

Met 35.000 bezoekers voor de diverse Antwerpse locaties, ondanks de Marathon en de Ten Miles, werd de Erfgoeddag 2010 op zondag 25 april een succes.

In heel Vlaanderen tastten 235.000 mensen de grens af tussen waarheid en bedrog.

Eén van de blikvangers in Antwerpen was het Osterriethuis gelegen aan de Meir, in het hartje van de stad. Het huis is een belangrijk werk van de architect Jan-Peter van Baurscheit de Jonge (1699-17).

Het staat bekend als een van de mooiste patriciërshuizen van de stad en vormt een bekend voorbeeld van de rococostijl in België.

De typische stijl van het Osterriethuis en zijn kunstcollectie weerspiegelen op een prachtige manier vijf eeuwen cultuur en economie in onze streken.

De collectie van de Vlaamse meesters uit de zestiende en de zeventiende eeuw vormt het meesterstuk, met belangrijke werken van Antoon Van Dijk, Jacob Jordaens en Roland Savery, twee olieverfschetsen van Pieter-Paul Rubens – De Roof van de Sabbijnse Maagden en De Verzoening van de Sabbijnen en de Romeinen – en Offer aan Ceres met Vruchtenguirlande van Jan Breughel de Oude.

Andere schilderijen, beeldhouwwerken, wandtapijten, oude boeken en meubels vullen op harmonieuze wijze het geheel aan.

Erfgoed Vlaanderen kiest elk jaar een specifiek thema. Het thema van 2010 was ‘Fake‘.

Dit paste perfect bij verschillende aspecten van het Osterriethhuis en zijn collectie. Het meubilair bevat enkele opmerkelijke imitaties: zo zijn de zes gestempelde fauteuils van Jean-Baptiste Cresson – meubelmaker van Louis XV – in het Groene Salon niet te onderscheiden van de grote zitbank wat een heel mooie kopie is.

De ‘Rubens’ die werd tentoongesteld in de Balzaal – een van de versies van de Dronken Silenus – is eigenlijk gemaakt in het atelier van Rubens. De originele versie bevindt zich in München.

Meer foto’s over het Osterriethhuis zijn te bekijken via volgende link:

http://www.flickr.com/photos/nieuwsblad/sets/72157623962829574/show/

take down
the paywall
steun ons nu!