Antwerpse stadsfotograaf niet voor jong talent
Antwerpen, Stampmedia, Fotografie, Alex Salinas, Dan Zollmann, Elisabeth Broekaert, Fifty One, Maarten Vanden Abeele, Patrick de Roo, Stadsfotograaf -

Antwerpse stadsfotograaf niet voor jong talent

Sinds kort heeft Antwerpen vijf stadsfotografen. Allen zijn rond of boven de veertig jaar. Initiatiefnemer Roger Szmulewicz van fotogalerij Fifty One is zich van geen kwaad bewust. “Bij de selectie werd gekeken naar kwaliteit en niet naar leeftijd.”

donderdag 6 mei 2010 15:10
Spread the love

Fifty One ontving zeventig inzendingen voor de titel ‘stadsfotograaf’. Een vierkoppige jury koos hieruit de beste kandidaten. “Het aantal uitverkorenen stond niet vast”, vertelt Szmulewicz. Opvallend is dat bij de geselecteerde fotografen geen enkele twintiger zit. Alex Salinas is de jongste, hij is vanachter in de dertig. De rest, Elisabeth Broekaert, Patrick de Roo, Maarten Vanden Abeele en Dan Zollmann, zijn veertigers.

Onbenutte kans

Geen slecht woord over de leeftijd van deze gewaardeerde fotografen. Maar de vraag dient gesteld te worden: Waarom geen jonge snaak deze mooie kans geven. Te meer omdat het aantal stadsfotografen niet vast stond. Een kans die onbenut werd gelaten?

Szumeliwcz ziet het anders. “Wij hebben puur geselecteerd op kwaliteit. Leeftijd was geen punt. Als er bij de vijf geselecteerden geen jonge fotograaf zit zullen de inzendingen van hen kwalitatief minder zijn geweest. Bovendien hebben de vijf uitverkorenen verschillende stijlen. Dat kan alleen maar positief zijn voor de uitbouw van het stadsarchief. Veertig jaar is trouwens jong voor een fotograaf”, besluit Szmulewicz.

Uitverkorene

Ook kersvers stadsfotograaf Patrick de Roo (43) ziet de gerespecteerde leeftijd niet als een probleem. “We zitten allen in de fotografische fleur van ons leven. Ik ben laat begonnen, ongeveer 12 jaar geleden. Ik leer elke dag bij. Zolang je kan stappen kan je foto’s trekken.”

“We moesten twintig foto’s sturen en een motivatiebrief”, vertelt de Roo. “Ze hebben vijf totaal verschillende fotografen gekozen. Zo krijg je voldoende invalshoeken. Voor mij is het een enorme uitdaging. We krijgen complete vrijheid. Bovendien worden we niet betaald voor dit project waardoor we niet onder druk staan van opdrachtgevers.”

Het is echter niet zo evident voor de Roo om zijn thuisstad in beeld te brengen.” Ik heb Antwerpen al ontelbare keren blindelings doorkruist. Dat is het slechtste wat een fotograaf kan doen. Ik zal dus een stap terug zetten en mijn ogen opnieuw moeten openen.”

Exposeren

Fotogalerij Fifty One kan bij het project rekenen op de ondersteuning van de Stad Antwerpen. Het gemaakte werk zal na twee jaar op verschillende locaties te zien zijn. Op de website van de stadsfotografen kan je al vroeger genieten van de beelden.

De vijf stadsfotografen mogen maximum twee jaar met de titel uitpakken. Daarna wordt de fakkel doorgegeven.

© 2010 – StampMedia/Plantijn – Tomas Bachot

take down
the paywall
steun ons nu!