Amnesty International roept Litouwse president op Baltic Pride te steunen
Nieuws, Wereld, Europa, Samenleving, Litouwen, Homoseksualiteit, Vilnius, Baltic gay pride, Lgbt -

Amnesty International roept Litouwse president op Baltic Pride te steunen

VILNIUS, Litouwen – Amnesty Interntional heeft de Litouwse president Dalia Grybaiskaite gevraagd ervoor te zorgen dat de Baltic Pride-mars op zaterdag acht mei zeker zou kunnen doorgaan, ondanks een nieuwe poging de mars te bannen.

woensdag 5 mei 2010 11:34
Spread the love

Een rechtbank in Vilnius moet vandaag beslissen of de mars mag doorgaan nadat interim-procureur-generaal Raimondas Petraukas en gemeenteraadslid Stanislav Buskevicius een verzoek indienden om de mars te bannen. Zij zeggen dat de mars een risico zou vormen voor de openbare orde en de menselijke gezondheid .

De mars zou de eerste mars voor gelijke rechten zijn voor homoseksuelen, biseksuelen en transgender personen in Litouwen. Er is een grote mogelijkheid dat er een tegenbetoging wordt georganiseerd.

“Als er al een bedreiging is van de openbare veiligheid, komt die zeker niet van de deelnemers van de Baltic Pride”, zei John Dalhuisen, Amnesty International’s expert inzake discriminatie in Europa. “De bevoegde autoriteiten zijn onder nationale en internationale wetgeving verplicht om het recht op vrije meningsuiting en het recht op vrijheid van organisatie te verzekeren. Zij moeten ieder obstakel voor de mars aanpakken, maar zeker niet de mars zelf.”

Al in maart probeerden 53 Litouwse parlementsleden de mars tegen te houden omdat die een inbreuk zou zijn op de controversiële ‘Wet ter bescherming van de minderjarigen tegen de schadelijke effecten van publieke informatie’, die op 1 maart in werking trad.

De politie van Vilnius verzekerde de organisatoren van de Baltic Pride dat zij maatregelen zou nemen om ieder risico op verstoring van de openbare orde door tegenbetogers te minimaliseren.

John Dalhuisen: “De Baltic Pride is een mijlpaal voor de rechten van homoseksuelen in Litouwen. Ze wordt gesteund door activisten van de twee andere Baltische staten, Letland en Estland, en van internationale organisaties zoals Amnesty International. Het bannen van de mars, of er niet in slagen de veiligheid van de deelnemers te verzekeren, zou een signaal zijn naar alle Litouwers en de rest van de wereld dat mensenrechten slechts voor bepaalde groepen in Litouwen gelden.”
 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!