In die voorbereiding werken de verschillende zinnodes, afkomstig uit verschillende wijken van Brussel, samen rond verschillende kunstvormen. “We zijn een kruispuntproject, en zullen dat altijd blijven”, aldus Myriam, “we gaan radicaal in tegen de tendens om alles en iedereen in een hokje te stoppen. We overstijgen gemeenschappen, talen, sectoren …”

'Aan tafel/A table'

Het thema van dit jaar is 'Aan tafel'. Het thema is gekozen door de deelnemers aan de Zinnekeparade. Elke zinnode doet op zijn eigen manier iets met dit thema. Dat kan gaan van dans tot muziek en van het bouwen van paradewagens tot schilderen. “We kiezen met de parade resoluut voor de publieke ruimte, het is een feest waar iedereen aan moet kunnen deelnemen, voor en door Brussel”’, zegt Myriam.

Elke werkgroep heeft een steungever achter zich staan. Die steungevers komen uit verschillende hoeken. Er zijn scholen, jeugdhuizen, culturele centra, wijkwerkingen, en nog veel andere. “Die mensen werken meestal in hun eigen gebouwen. Als zij geen voorzieningen hebben, kunnen ze terecht in één van onze werkplaatsen”, zegt Maya Galle, die de parade mee organiseert.

Geluid, choreografie, ruimte

Dit jaar gebruikt de organisatie hulp van buitenaf om de zinnodes te helpen.

“We focussen dit jaar op drie grote onderdelen: gebruik van geluid en muziek, choreografie en gebruik van de ruimte”, zegt Olivier Cauvain, artistiek coördinator. Zinneke krijgt bijvoorbeeld de hulp van mensen van de Kleine Academie uit Molenbeek om te werken rond de choreografie.

Een week voor de parade zullen op de vier pleinen, vanwaar de parade zal vertrekken, vier grote dozen gezet worden, om de nieuwsgierigheid van de Brusselaars op te wekken.

Op 21 mei worden alle constructies van de werkplaatsen naar het centrum, meer bepaald naar de Nieuwe Graanmarkt, gebracht. Daarna zullen de deelnemers met fakkels door de straten trekken. De volgende dag, op 22 mei, vertrekt de stoet om drie uur, vanop vier verschillende pleinen.
 

Nieuws, Cultuur, België, Brussel, Lokaal, Zinnekeparade, Laken, Zinneke 2010 -

Zinnekeparade trekt op 22 mei door Brussel

dinsdag 4 mei 2010 18:22
Spread the love

Op 22 mei trekt de Zinnekeparade voor de vijfde keer door het centrum van Brussel. Het is de tiende verjaardag van het project. Dinsdag nodigde de organisatie de pers uit in haar werkplaats in Laken om het thema van dit jaar voor te stellen.

take down
the paywall
steun ons nu!