Is er nog geloof in democratie?
Nieuws, Politiek, België, Opinie, Politici, HVV -

Is er nog geloof in democratie?

Stijn Meuris zegt het luid en duidelijk: hij gaat niet stemmen in juni. En of ik hem begrijp! Ik sta sinds juni 2007 ook met open mond aan de kantlijn toe te zien hoe het eraan toegaat in onze politiek, schrijft Jacinta De Roeck, directeur van de HVV.

dinsdag 4 mei 2010 14:45
Spread the love

Ik kan intussen perfect timen (déjà vu, heet dat) wat de politici zullen verkondigen bij de eerste koudeprik: ze zullen een voorlopig onderkomen regelen voor de daklozen en een duurzame oplossing uitwerken ‘naar de toekomst toe’.

En als er weer eens een BV om euthanasie vraagt bij een vorderende dementie dan zullen ze een werkgroep samenstellen die ‘rond’ de problematiek zal debatteren. En bij het zoveelste treinongeval moet het probleem eerst opgelost worden via een ‘Europese regelgeving’.

Alleen naar aanleiding van de crisis in de kerk is er een oorverdovende stilte. Er gaan geen politieke stemmen op die zeggen dat het tijd wordt om de financiering van de levensbeschouwingen op basis van een objectieve sleutel te verdelen, in plaats van meer dan 80 procent van het geld zo maar automatisch naar de katholieke kerk te versluizen.

Het lijkt inderdaad op één grote rijendans ter plaatse.

En toch zal ik gaan stemmen, omdat ik ervan overtuigd ben dat er wél nog politici zijn die niet steeds in de mediakijker lopen met veel lege woorden. Ik weet dat er in de achterbureaus van Kamer en Senaat wel nog hardwerkende dossierkenners zijn die hun werk in de vorm van een concreet wetsvoorstel in de commissie brengen.

Via Google spoor ik ze wel op. Ik zal ze op 13 juni niet moeten zoeken aan de kop van de lijsten, maar ze staan er wel, ergens. Want elke partij heeft mediafiguren nodig, maar ook dossierkenners.

Ik heb nog 40 dagen de tijd om twee namen te zoeken: eentje op de kamerlijst en eentje op de senaatslijst om aan haar of hem mijn stem te geven. Ik weet dat dat moet lukken en vooral dat dat géén verloren stem is! 

Jacinta De Roeck

Jacinta De Roeck is directeur van de HVV (Humanistisch Vrijzinnige Vereniging) en gewezen senator.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!