Een echte democratie luistert naar iedereen
Wereld, Politiek, België -

Een echte democratie luistert naar iedereen

Kritisch zijn voor onze nationale politici is één ding. Daaruit besluiten van maar beter niet te gaan stemmen, is iets heel anders. Extra nadeel is dat het publieke debat nog maar eens inzoomt op het niet essentiële. Velen zouden zich in hun graf omdraaien bij het horen daarvan. De Amerikaan John Kenneth Galbraith heel zeker, hij die heel expliciet het Belgische goede voorbeeld prees.

maandag 3 mei 2010 12:29
Spread the love

Met DeWereldMorgen.be zijn we niet te beroerd om onze nationale politiek heel kritisch te benaderen, lees bijvoorbeeld de artikels ‘Land zonder stuurlui‘ en Laten we elkaar niet misverstaan. We zijn pro-politiek‘.

Maar de publieke zaak is al te belangrijk om journalistiek niet de volle aandacht te blijven geven aan wat er echt toe doet, en af te glijden naar een debat over de stemplicht.

Hier past het om de opvattingen van de vier jaar geleden gestorven Amerikaanse economoom John Kenneth Galbraith in herinnering te brengen. Hij schreef ze neer in The Good Society, een boek over wat een haalbare goede samenleving moet zijn. Wat volgt, is de gebalde samenvatting daarvan.

Zonder echte democratie geen goede samenleving

Onze democratie is heel onvolkomen want een ongelijke strijd tussen de bevoorrechten en wie – sociaal en economisch – in de buitenbaan belandt.

De grootste stap naar de goede samenleving is een echte democratie, die iedereen omarmt. Galbraith verwijst uitdrukkelijk naar België dat samen met Australië een efficiënt antwoord biedt op de politieke dominantie van de rijken, namelijk de stemplicht.

Alleen een echte democratie luistert naar iedereen en maakt zo de goede samenleving mogelijk, zelfs bijna onvermijdelijk.

Dirk Barrez

Wie een uitgebreide samenvatting wil lezen van wat John Kenneth Galbraith nog meer schrijft in The Good Society – klik hier
 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!