Verslag, Nieuws, België -

13 (?) juni: verkiezingen zonder democratie

Het is een vreemde paradox. Afgaande op de dossiers die na 13 (?) juni op tafel liggen (Begrotingstekort! Pensioenen! Werkgelegenheid! Klimaat!) worden dit misschien wel de belangrijkste verkiezingen in jaren. Maar ze worden op een drafje afgewerkt met een campagne die zich vooral op tv zal afspelen en niet op markten of tijdens debatten in scholen, culturele centra en parochiezalen.

maandag 3 mei 2010 16:53
Spread the love

Als de Kamer donderdag ontbonden wordt, resten er nog vijf weken voor de verkiezingen. Een normale campagne krijgen we dus niet. Neem de middenveldorganisaties. Gewoonlijk leggen die ruim voor de verkiezingen hun eisenbundels op tafel in de hoop zo te kunnen wegen op de partijprogramma’s en de inhoudelijke debatten in de aanloop naar de stembusslag.

Maar een stevig onderbouwd memorandum opstellen in samenspraak met de leden en militanten kost tijd, veel tijd. En die is er nu niet.

Bij het ACW hopen ze toch nog iets klaar te krijgen. “We gaan het vorige federale memorandum erbij nemen en kijken wat er gerealiseerd werd en welke punten we kunnen recupereren. Zo maken we snel een nieuw memorandum”, zegt woordvoerster Kris Houthuys.

Europees voorzitterschap

Ook 11.11.11, de koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging wil een nieuwe eisenbundel op tafel leggen. “Die moet dan wel in spoedprocedure worden voorgelegd aan alle lidorganisaties”, zegt Eline Strik.

Een meevaller: 11.11.11 had al een memorandum klaar voor het Europees voorzitterschap. Dat kan als basis dienen voor het federale memorandum. “Wij vragen aandacht voor Centraal-Afrika, migratie, het klimaat en de financiële crisis.”

Het ABVV ziet het niet zitten om nu nog een eisenbundel op te stellen. “Daarvoor is er te weinig tijd. Bovendien zijn wij nog eens volop bezig met de organisatie van ons Vlaams congres in mei en ons federaal congres in juni,” klinkt het. “Natuurlijk kunnen we wel de congresteksten beschouwen als een soort memorandum.”

Geen debatten

Ook de verkiezingsdebatten waarin sociale bewegingen de politici op de rooster leggen, dreigen er bij in te schieten. De Algemene Centrale van het ABVV in Antwerpen organiseert normaal altijd een verkiezingsdebat waar politici met knikkende knieën naar toe gaan, op hun hoede voor de kritische vragen en reacties van de Antwerpse vakbondsafgevaardigden en militanten. 

Bruno Verlaeckt, voorzitter van de Algemene Centrale Antwerpen en normaal moderator van die debatten, weet niet of er deze keer een verkiezingsdebat komt. “We hebben er eigenlijk nog niet over nagedacht. Al zouden we dat misschien toch beter doen, want ik denk dat de democratie al lang lijdt aan een gebrek aan goede informatie. Maar de korte campagne zal het nog moeilijker maken om de kiezer goed te informeren over wat de echte inzet is van de komende verkiezingen.”

Volgens Verlaeckt kiezen we op 13 juni misschien wel de belangrijkste naoorlogse regering. “Kijk maar eens wat de uitdagingen zijn. De komende vier jaar zal het gaan over de sanering van de overheidsfinanciën. Er zal bespaard worden op sociale uitgaven, lonen en openbare diensten. Maar de regering die dat gaat doen, zal verkozen zijn op basis van communautaire thema’s.”

Tv kijken

De extreem korte kiescampagne zal draaien rond soundbites en bon mots in de tv-studio’s. Voor debatten in scholen, parochiezalen en culturele centra is er deze keer geen tijd. Kunstencentrum Vooruit organiseert normaal een debat in samenwerking met de faculteit politieke wetenschappen van de Gentse universiteit. “Dat wordt nu moeilijk want de examens staan voor de deur. Wij zullen ons beperken tot het uitzenden van de VRT-debatten op groot scherm,” aldus Vooruit.  

Een gelijkaardig geluid bij de KVS in Brussel. “We sluiten net onze Congo-maand af en hebben nog enkele festivals op de agenda staan. Maar misschien gebeurt er toch nog iets op het laatste moment”, klinkt het.

Een schooldebat organiseren op enkele weken tijd is ook niet evident. Het koninklijk atheneum van Mortsel begint er zelfs niet aan. “Wij zien het niet zitten om dat nog rap in onze planning in te passen. De tijd die ons scheidt van de verkiezingen is simpelweg te kort,” aldus een medewerker.

Hoe gaat de school dan wel de stemplichtige leerlingen informeren? “Daar zullen we ons nog eens moeten over buigen. Dat wordt niet makkelijk.”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!