Links verzamelt in Brussel op 1 mei
Verslag, België -

Links verzamelt in Brussel op 1 mei

Linkse bewegingen en partijen verzamelden op 1 mei op het Rouppeplein om er het Feest van de Arbeid te vieren. De socialistische vakbond hield er een meeting waar onder meer de Brusselse burgemeester Freddy Thielemans kwam praten.

zondag 2 mei 2010 15:35
Spread the love

Tijdens de meeting in het ACOD-gebouw op het Fontainasplein maakte Thielemans duidelijk dat socialisme ook vandaag nog belangrijk is:”Ik ben in de eerste plaats een socialist, en pas in de tweede plaats burgemeester van Brussel.”

In zijn speech focuste hij vanzelfsprekend ook op de communautaire problemen en de politieke crisis die ons land op dit moment beleeft. “Het is ongelooflijk dat een banaliteit als het probleem rond Brussel-Halle-Vilvoorde er in slaagt om de echt belangrijke thema’s als werkgelegenheid en sociale zekerheid volledig weg te drukken,”aldus Thielemans,”België heeft een gezamenlijke geschiedenis, en ik weet dat we ook een gezamenlijke toekomst hebben.”

Naast Thielemans spraken ook Philippe van Muylder, secretaris-generaal van ABVV Brussel, en Jef Baeck van de socialistische mutualiteit. Ook zij hadden het vooral over de politieke crisis. Maar ook de recente problemen in grote bedrijven als InBev en Carrefour kwamen aan bod, en de financiële sector kreeg een serieuze veeg uit de pan.

Verkiezingen zijn actueel

Na de meeting vertrok iedereen in een optocht naar het Rouppeplein. Naast het grote podium waar groepen kwamen optreden, stonden er tientallen infostands van linkse en radicaallinkse bewegingen.

Ook hier waren de komende verkiezingen actueel, want de Partij van de Arbeid (PVDA) was actief handtekeningen aan het ronselen om een kieslijst te kunnen indienen voor de verkiezingen.

Die handtekeningen zouden ze ook kunnen krijgen van andere partijen die in de Kamer en Senaat zetelen, maar die weigerden daarop in te gaan. Daarom stuurde de PVDA zijn militanten uit om handtekeningen te verzamelen op de straat.

Ook de Linkse Socialistische Partij (LSP) wil graag deelnemen aan de verkiezingen. “Voor ons is het onmogelijk om de nodige handtekeningen op straat te verzamelen. We proberen dus handtekeningen van de andere partijen te krijgen. Lukt dat niet, kunnen we niet deelnemen aan de verkiezingen”, aldus Anja De Schoenmacker van LSP.

Op het Graanplein vierde de SP.a hun 1 mei-feest. Ook hier waren er verschillende optredens gepland, en konden mensen genieten van een drankje.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!