Nieuws, België, Antwerpen, Jongeren, Stampmedia, Groenplaats, Amnesty, Amnesty International, Eva Brems, De Kreuners, Karen Moeskops, Leki, Recht tegen Onrecht, Stan Van Samang -

“Er zijn zo veel manieren om je voor Amnesty in te zetten”

Op 24 april liep professor Eva Brems’ ambtstermijn als voorzitster van Amnesty International Vlaanderen (AIVL) af. Met Karen Moeskops, directeur van AIVL, kijken we even terug op Brems’ voorzitterschap. Moeskops legt ook uit hoe jongeren zich voor Amnesty International kunnen inzetten.

zondag 2 mei 2010 12:36
Spread the love

Over het voorzitterschap van professor Brems is Karen Moeskops heel positief. “Eva is vier jaar lang mijn baas geweest en ik zal haar missen! Als professor mensenrechten bracht ze de materie op een toegankelijke manier over bij een breed publiek. Een belangrijke troef was haar bekendheid, die een piek kende dankzij haar deelname aan het tv-programma ‘de Slimste Mens ter Wereld.”

Tijdens Eva Brems’ voorzitterschap werd er – naast burgerlijke en politieke rechten – ook meer aandacht geschonken aan economische, sociale en culturele rechten. “Zo hebben we ons onder andere gefocust op huisvesting, gezondheidszorg en op armoede als schending van mensenrechten. Wat is immers het nut van stemrecht als je geen dak boven je hoofd hebt en niemand van diegenen op wie je kan stemmen daar iets aan wil doen?”

Onpartijdig

“Het mooie aan Amnesty,” vindt Moeskops, “is dat je je verontwaardiging over de schending van mensenrechten kan uiten en het verschil kan maken met eenvoudige acties. Je ziet daarna ook vaak de impact van wat je doet.” Wat Amnesty International onderscheidt van andere niet-gouvernementele organisaties is de onpartijdigheid van de organisatie. “Wij werken binnen het kader van het internationaal recht. Ons kader en onze leidraad worden gevormd door de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.”

Schrijf ze vrij

Wie zin heeft om zich bij Amnesty International Vlaanderen in te zetten voor mensenrechten, is van harte welkom. Een belangrijk strijdmiddel is het schrijven van brieven of e-mails. “Hiermee wordt de aandacht gevestigd op mensen die in gevaar zijn”, bevestigt Moeskops. “Wanneer er wereldwijd brieven geschreven worden, heb je onmiddellijke resultaten, zoals bijvoorbeeld de uitstelling van een executie. Daarnaast heb je ook de onzichtbare gevolgen: mensen worden niet gearresteerd, omdat de machthebbers weten dat ze in de gaten worden gehouden. Brieven zorgen ook voor morele steun voor die mensen, ze weten dat ze niet alleen staan in hun strijd.”.

Andere acties

Wie niet echt houdt van schrijven, kan ook via sms reageren of Amnesty op Facebook of Netlog steunen door op 10 december een kaars als profiel te kiezen. “Als jongere zijn er zo veel manieren om je in te zetten”, aldus de directeur. “Je kan affiches ophangen, kaarsen of stickers verkopen, handtekeningen inzamelen, flyeren, oude gsm’s verzamelen, mee actie voeren, een van Amnesty’s jongerengroepen, schoolgroepen of studentenkernen versterken of een stage bij AIVL doen.”.

Recht tegen Onrecht

Op woensdag 12 mei organiseert Amnesty International Vlaanderen van 14u tot 24u voor de tiende keer het benefietconcert ‘Recht tegen Onrecht’, op de Groenplaats in Antwerpen. De Kreuners, Leki en Stan Van Samang zijn maar enkele namen van de artiesten die dit jaar op het podium zullen staan. Ook voor dit evenement kan je je opgeven als vrijwilliger.

© 2010 – StampMedia – Marc Soubry

take down
the paywall
steun ons nu!