Verslag, Nieuws, Economie, België, ABVV, Rudy De Leeuw, 1 mei -

Rudy De Leeuw hoopt op progressieve frontvorming tegen ‘Forza Flandria’

GENT -- In zijn traditionele 1 mei-speech in de Gentse Vooruit brak ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw een lans voor een eco-solidair relanceplan. “Zo'n plan moet voorrang krijgen op een asociaal budgettair bezuiningsbeleid.” De voorzitter van de socialistische vakbond roept alle progressieven op om samen weerwerk te bieden tegen de rechtse partijen.

zaterdag 1 mei 2010 17:40
Spread the love

In een goedgevulde Balzaal in Vooruit haalde ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw scherp uit naar de politici die ons land in een politieke impasse hebben gestort. “De politici van de democratische partijen moeten goed beseffen dat extreemrechts en de separatisten garen spinnen van deze situatie, waarin we met het onopgeloste dossier BHV zijn verzeild. Verkiezingen zullen weinig of niks oplossen voor dit dossier wat Alexander De Croo ook beweert.”

Nu de verkiezingen voor de deur staan herhaalde De Leeuw ook nog eens de belangrijkste eindeloopbaaneisen van de socialistische vakbond: een pensioen dat 75 procent bedraagt van het loon en een minimumpensioen voor deeltijds werkenden.

Sociale achteruitgang

De Leeuw vreest ook dat sommigen misbruiken zullen proberen te maken van de crisis. “De crisis mag niet misbruikt worden om sociale achteruitgang te prediken. We zeggen dus: handen af van de brugpensioenen en geen verhoging van de wettelijke pensioenleeftijd.”

Om de economie terug uit het slop te halen, moet er volgens De Leeuw niet gesnoeid worden, maar juist geïnvesteerd. De ABVV-voorzitter pleit voor een eco-solidair relanceplan. “Zo’n plan kan gefinancierd worden door een taks op financiële transacties die in ons land alleen al 3,5 miljard euro kan opbrengen.”

De speculatietaks is een onderdeel van een bredere fiscale hervorming. “De crisis treft niet iedereen. De inkomensongelijkheid is voortdurend toegenomen. Het zijn de rijksten en de ondernemingen die het meest van de belastingscadeaus kunnen profiteren. De graaicultuur en het casinokapitalisme zijn niet ten onder gegaan. De fiscale loonsubsidies en bijdrageverlagingen aan de ondernemingen bedragen 6,8 miljard euro. We ramen de kost van de  notionele intrestaftrek  vandaag op 4 miljard euro! Dat is veel meer dan de 500 miljoen die Reynders vooropstelde. Het ABVV wil die notionele intrestaftrek afschaffen.”

Progressief front

Volgens Rudy De Leeuw moet de overheidssteun in de toekomst ook afhankelijk gemaakt worden van “het behoud en het scheppen van banen, gekoppeld aan echte investeringen in productiemiddelen, in onderzoek en ontwikkeling en in opleiding van werknemers”.

De Leeuw roept de linkse, rode, progressieve en groene krachten op om de handen in elkaar te slaan. “We zullen front moeten vormen om te zeggen: waardig werk, waardig loon, waardig pensioen voor iedereen. Of willen we dat de Forza Flandria nog versterkt wordt, van het VB over NV-A tot LDD,  waar Open VLD zich tegen aanschurkt?” Volgens De Leeuw moet SP.A de motor worden van dat front. “Werk en sociale zekerheid blijven best in handen van socialisten.”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!