Acties tegen Raytheon-vestiging in Derry in 2006

 

Nieuws, Europa, Economie, Investeringen in wapens, Raytheon, Derry, Noord-Ierland, Raketten, Vredesbeweging, Oorlogsprofiteurs -

Wapenfabrikant Raytheon weg uit Derry

Wapenfabrikant Raytheon heeft zijn softwareproductie moeten stoppen in de Noord-Ierse stad Derry. Dit is een direct gevolg van de geweldloze acties die de voorbije jaren werden gevoerd door de Derry Anti War Coalition (DAWC) en de Foyle Ethical Investment Campaign (FEIC).

vrijdag 30 april 2010 15:39
Spread the love

Beide organisaties klagen de betrokkenheid van het hoogtechnologisch wapenbedrijf aan bij de recente oorlogen in Irak, Afghanistan en Palestina.

DAWC bezette reeds drie keer de gebouwen van Raytheon in Derry. De eerste maal in 2003, samen met FEIC, nadat 62 mensen werden gedood in Bagdad toen er een raket viel op een druk bezochte markt. Die raket werd later door Robert Fisk geïdentificeerd als zijnde een hoogtechnologisch product van Raytheon Missile Systems.

Inbraak en misdadige vernielingen

Een tweede maal werd het bedrijf geviseerd na het Qama-bloedbad van 30 juli 2006. DAWC-actievoerders bezetten toen de fabriek en ontmantelden de centrale computer en vernielden voor 350.000 pond aan materiaal. De negen mensen die later werden beschuldigd van “inbraak en misdadige vernielingen” werden over de hele lijn en unaniem door de jury van het Hoog Gerechtshof in Belfast vrijgesproken in juni 2008.

Op 12 januari 2009 bezetten negen vrouwen de fabriek in Derry en probeerden het computersysteem te ontmantelen in de hoop om zo verdere oorlogsmisdaden te vermijden of uit te stellen. Dat gebeurde nadat het Israëlische leger begin 2009 aanvallen uitvoerde in de Gaza-strook met wapens geproduceerd door Raytheon in Noord-Ierland. De rechtszaak tegen deze vrouwen begon op  8 maart (internationale vrouwendag).

In februari 2010 vroeg het stadsbestuur van Derry aan zijn advocaat om Raytheon schriftelijk op de hoogte te brengen van het bezwaar van de lokale overheid tegen gelijk welke productie van militair materiaal in de stad.  Eind februari verviel de licentie van Raytheon in Derry. De directie had al eerder beslist om geen verlenging meer aan te vragen.

Het stadsbestuur motiveerde zijn beslissing “in het licht van de bezwaren van lokale politici tegen de uitleveringsvluchten, het conflict in Palestina en de wapenhandel in het algemeen”.

Een lokale Noord-Ierse krant heeft documenten kunnen inkijken van het Noord-Iers onderzoeksbureau (Invest NI) en ontdekte zo dat de hoofdzetel van Raytheon erg verveeld zit met de zaak van DAWC en meer bepaald met de vrijlating van de negen leden in 2008.

“Raytheon is zwaar ontgoocheld”

“Het Amerikaanse hoofdkantoor van Raytheon is zwaar ontgoocheld en teleurgesteld door deze uitspraak. Spijtig genoeg lijkt het erop dat het hoofdkantoor tot het inzicht is gekomen dat het rechtssysteem van Noord-Ierland niet meer de nodige bescherming biedt aan een hoogtechnologisch wapenbedrijf zoals dat zou kunnen worden verwacht in andere delen van de wereld.”

Uit rapporten zou blijken dat Invest NI Raytheon zou helpen om een andere locatie te vinden in Noord-Ierland. Activisten en militanten zullen de verdere ontwikkelingen van deze zaak van dichtbij volgen. Zij zijn vastbesloten om aan Raytheon duidelijk te maken dat er geen plaats is voor wapenfabrikanten in deze Britse provincie. 

Bron: Peace News, BBC, Derry Journal

(vertaling uit het Engels door Rein Remaut)

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!