Vluchtelingenkamp in het oosten van Tsjaad (foto: Flickr)

 

Nieuws, Afrika, Politiek, Soedan, Tsjaad, Regeringsleger, FPRN-rebellen, Idriss Déby, Omar al-Bashir, Vredesakkoord -

Honderd doden bij confrontaties met rebellen in oosten Tsjaad

Volgens Tsjadische regeringsbronnen zouden er de voorbije dagen minstens 105 doden zijn gevallen bij bloedige confrontaties tussen het regeringsleger en FPRN-rebellen in het oosten van Tsjaad. Onafhankelijke bronnen konden dit bericht echter niet bevestigen. Het zouden de eerste zware gevechten zijn na enkele maanden van relatieve rust.

vrijdag 30 april 2010 18:00
Spread the love

Die rust kwam er nadat Tsjaad en Soedan in februari een vredesbestand sloten.

Het is waarschijnlijk geen toeval dat de confrontaties met de Tsjadische rebellenbeweging net nu opflakkeren na het bekendmaken van de officiële uitslag van de verkiezingen in buurland Soedan. Die werden volgens de Soedanese verkiezingscommissie gewonnen door president Omar al-Bashir.

Wederzijdse rebellenbewegingen

Beide landen beschuldigen elkaar al jaren van steun aan wederzijdse rebellenbewegingen, vooral in het woelige grensgebied met de Soedanese regio Darfur.

Op 24, 26 en 28 april geraakte het Tsjadische regeringsleger in de omgeving van Tamassi in zware gevechten betrokken met de rebellen van het Front Populaire pour la Renaissance Nationale (FPRN) onder leiding van kolonel Adoum Yacoub. Dit is momenteel de enige nog overgebleven rebellengroep die actief is in het oosten van Tsjaad. Alle andere gewapende groepen hebben zich teruggetrokken over de grens met Soedan.

Volgens een verklaring van regeringswoordvoerder en minister van Informatie, Kedellah Younous, donderdag in de hoofdstad Ndjamena, vielen 105 doden aan de kant van de rebellen en werden er 62 gevangen genomen. Eén regeringssoldaat zou zijn gedood.

Volgens een anonieme rebellenleider waren er aan beide kanten zware verliezen te betreuren. Onafhankelijke bronnen konden dat niet bevestigen. De regering beschuldigde het FPRN ervan systematisch landmijnen te leggen. Die zouden al veel slachtoffers hebben gemaakt onder de burgerbevolking. Het leger zou de komende dagen ‘grote schoonmaak’ houden in het gebied waar de rebellen hun thuisbasis hebben.

Felicitaties voor al-Bashir

Woensdag had de Tsjadische president Idriss Déby zijn collega Omar al-Bashir van Soedan gefeliciteerd met zijn herverkiezing. In een recent interview met het weekblad Jeune Afrique had Déby ook zijn vrees uitgesproken dat een eventuele onafhankelijkheid van Zuid-Soedan, na het geplande referendum van volgend jaar, “de hele regio in grote instabiliteit zou storten”.

Déby en al-Bashir stonden tot voor kort nog met getrokken messen tegenover elkaar. In 2008 geraakten Tsjadische rebellen tot in de hoofdstad Ndjamena met actieve steun van Soedan.

In februari 2010 sloten beide regeringen een vredesovereenkomst in Khartoem met de bedoeling een einde te maken aan de aanvallen van rebellen op elkaars grondgebied. Dat bestand werd merkwaardig goed nageleefd in tegenstelling tot eerdere akkoorden. Beide landen hadden een gemeenschappelijke grenscontrole in het vooruitzicht gesteld.

Toch vindt de vroegere BBC-correspondent Celeste Hicks het erg onwaarschijnlijk dat de FPRN-rebellen een confrontatie met het regeringsleger zouden durven aangaan zonder uitdrukkelijke steun vanuit Soedan.
 
Deze week heeft de regering-Déby onderhandelingen gestart met de Verenigde Naties om de VN-vredesmacht in het oosten van Tsjaad te reduceren tot 1.900 manschappen. Nu zijn er nog meer dan 5.000. Zij moeten vooral de vluchtelingenkampen in de grensregio beschermen tegen aanvallen van rebellen.
 
Bronnen:
France24, Jeune Afrique, BBC World News

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!