Met de taximoto door Cotonou

 

Nieuws, Wereld, Economie, België, Waardig werk -

De taximoto’s van Cotonou

Waardig werk: met de taximoto in Cotonou, in de confectiefabriek in San Pedro Sula, in het callcenter of als suikerrietkapper in Ecuador. Meer dan drie miljard mensen probeert de kost te verdienen. Voor de meesten is dat geen pretje, ze krijgen een habbekrats, het werk is onveilig of ongezond, en zich vrij organiseren is er niet bij. Daarom ijveren vakbonden en ngo’s voor waardig werk.

vrijdag 30 april 2010 13:18
Spread the love

Taximotochauffeur, een nieuw beroep

De taximoto’s in het Afrikaanse land Benin zijn ontstaan uit de crisis, die van de jaren tachtig dan. Op alles moest worden bezuinigd, vond het Internationaal Monetair Fonds. Het spijtige gevolg was dat alles slechter ging.

Maar als er geen geld is voor een taxi, waarom dan niet de goedkopere moto’s aanbieden als vervoermiddel? Een nieuw beroep was geboren.

Ook de Beniner Moudassirou Bachabi koos daarvoor. Het was niet zijn eerste keuze. Hij was net afgestudeerd aan de universiteit als jurist. Maar geen bedrijf die hem zou aanwerven, geen enkele overheidsdienst ook. Bezuinigen, weet je wel. En dus werd hij taximotochauffeur.

Twaalf uur rijden voor anderhalve euro

Het nieuwe beroep had niet enkel zonnige kanten. Twaalf uur rondrijden om anderhalve euro te verdienen, dat is niet echt riant. Wel goed genoeg zijn om taks te betalen, maar aan het zitvlak voelen dat daarmee de vele putten in de weg niet gevuld geraken. De hele dag in uitlaatgassen vertoeven, gezond is anders.

Hoe de situatie verbeteren? Zich verenigen was de enige oplossing. Zo ontstond de vakbond van taximotochauffers, de Unacotamo, die intussen meer dan 5.000 leden telt. Bachabi was er de oprichter van. Dat nu ook zijn juristendiploma van nut is, is mooi meegenomen.

Van warme en koude solidariteit

De gezondheidsperikelen leidden tot nog een ander initiatief, de oprichting van een ziekenfonds. In deze samenlevingen heeft altijd het mechanisme gespeeld van de warme nabije familiesolidariteit.

Ook al stelt de decennialange crisis dit zwaar op de proef; het is niet vanzelfsprekend om een vorm van koude solidariteit ingang te doen vinden. Op dit ogenblik zijn ruim 800 van de leden van de vakbond voor taximoto’s ook lid van het ziekenfonds. Bachabi hoopt dat het er nog veel meer worden.

Campagne ‘Waardig Werk’

Samen met negen andere vakbondsleiders toert Moudassirou Bachabi momenteel door Vlaanderen, op uitnodiging van Wereldsolidariteit en ACV. Die toer maakt deel uit van de campagne ‘Waardig Werk’ die ze voeren, samen met FOS en het ABVV, ACLVB, Oxfam en 11.11.11. De activiteiten spelen zich af zowel in bedrijven als in de gemeenten en regio’s

Centraal staat de eis om bindende arbeidsregels te hebben in Noord en Zuid, in rijke en in arme landen. Want, zo luidt de redenering, enkel als de rechten van werknemers overal worden nageleefd, is waardig werk voor iedereen een haalbare kaart.

________________________________________________________

ARTIKELREEKS – HET STUUR VAN DE ECONOMIE

Onze economie is in een doodlopende straat gesukkeld. Dirk Barrez en John Vandaele – auteurs van Het Mondiale Uitzendkantoor – zoeken in de artikelreeks ‘Het stuur van de economie’ uit hoe dat komt en hoe we ze dan wel kunnen sturen. Zodat we opnieuw over een economie beschikken die mens en samenleving vooruithelpt. Ze schrijven deze reeks naar aanleiding van de voortwoekerende crisis en van de nu lopende Waardig Werk campagne.

Klik hier voor hun eerste bijdrage
 

VOORDEELAANBOD BOEK
HET MONDIALE UITZENDKANTOOR

De campagne voor Waardig Werk wordt op dit ogenblik opnieuw intensiever gevoerd. We zijn blij de lezers van DeWereldMorgen.be een mooi voordeelaanbod te kunnen doen:

SLECHTS 15 i.p.v. 20 EURO VOOR HET BOEK

Het mondiale uitzendkantoor. Waardig werk in tijden van globalisering en crisis van Dirk Barrez en John Vandaele – klik voor dit voordeelaanbod

 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!