Voordat het platform zonk probeerden reddingswerkers het te blussen

 

Milieuramp Golf van Mexico grootste in jaren

Het wordt stilaan duidelijk dat de olieramp in de Golf van Mexico veel erger is dan eerst gevreesd werd. De medewerkers van British Petrol en de Amerikaanse kustwacht slagen er niet in om de lekken te dichten, en tegelijkertijd zijn ze niet in staat om de olievlek te neutraliseren.

donderdag 29 april 2010 17:03
Spread the love

Wat is er gebeurd?

Het booreiland Deepwater Horizon bevindt zich in de Golf van Mexico, ongeveer tachtig kilometer uit de kust van de Amerikaanse staat Louisiana. Op 20 april vond er een explosie plaats op het booreiland, waarna het in brand schoot. Daarna zonk het booreiland de zee in. 11 arbeiders zijn nog steeds vermist, maar de regering gaat ervan uit dat ze omgekomen zijn bij de ramp. Transocean is eigenaar van het eiland, maar British Petrol was de huidige gebruiker van het platform.

Het booreiland was uitgerust met een soort veiligheidssysteem. Als er zich problemen voordoen zou het systeem er voor moeten zorgen dat de pijp in de oceaanbodem afgesloten wordt zodat de olie niet in de oceaan stroomt. Dat systeem heeft hier gefaald waardoor de olie wel in zee stroomt. De cijfers variëren, maar op dit moment zou er tussen de 100 000 en 800 000 liter olie per dag de zee in stromen, en in het booreiland zelf zit nog zo’n 2,6 miljoen liter opgeslagen. BP heeft eerst geprobeerd om de lekken te dichten met behulp van onderwaterrobots, maar dat is niet gelukt. Nu zijn er plannen om een grote koepel over het lek te bouwen, en van vanuit die koepel de olie weg te pompen. Het zou weken duren om de koepel te voltooien, en het is de eerste keer dat zoiets geprobeerd wordt.

Ondertussen heeft de olievlek een omtrek van ongeveer 950 kilometer. BP werkt nu samen met onder andere de Amerikaanse kustwacht om de schade te beperken. Er wordt massaal dispergeermiddel (middel om de olie op te lossen in veel kleinere deeltjes) verspreid over de olievlek. Daarnaast probeert BP de vlek tegen te houden en te beperken in omvang door het plaatsen van barrières in de zee, maar voorlopig slagen ze daar niet in. Vanaf woensdag zijn ze ook begonnen met het gecontroleerd in brand steken van bepaalde delen van de olievlek.  

Obama

Het incident komt voor de Amerikaanse president Obama heel ongelegen. Maar net vorige maand lanceerde hij een voorstel om grote delen van de Amerikaanse Oostkust open te stellen voor boringen naar aardolie en aardgas. Milieuactivisten reageerden teleurgesteld en boos op het plan van Obama. Obama stelt dat hij minder afhankelijk wil zijn van het buitenland voor zijn energie, maar milieuactivisten zeggen dat het risico voor de natuur groter is dan de mogelijke opbrengsten van de nieuw olieboringen. De eigenlijke nieuwe boringen zouden pas over enkele jaren beginnen. De gebeurtenissen van de laatste dagen bewijzen welke risico’s zeeboringen met zich meenemen.

Gevolgen?

Door de sterke wind schuift de olievlek stilaan op in de richting van de Zuid-Oostkust van de Verenigde staten. De situatie is op dit moment al zeer slecht, maar als de reddingswerkers er niet snel in slagen de verspreiding van olie tegen te houden en te beletten dat die de kust bereikt, zou dat een ramp betekenen, zowel ecologisch als economisch. In een deel van de Golf van Mexico is er zo goed als geen zeeleven meer te vinden door jarenlange vervuiling, en de olievervuiling kan opnieuw een klap betekenen voor het ecologisch systeem daar. Ook de bevolking zal getroffen worden omdat ook de visserij grote schade zal toegebracht worden. Het is afwachten wat de precieze omvang van de ramp is, maar het staat nu al vast dat het een van de grootste olierampen van de laatste decennia is.

Links:

http://www.nytimes.com/2010/03/31/science/earth/31energy.html
www.commondreams.org
www.deepwaterhorizonresponse.com
www.noaa.gov

 

 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!