Het Praça do Comércio in het hartje van Lissabon (foto: Flickr)

 

Nieuws, Europa, Economie, Financiële crisis, Portugal, Ratingsagentschappen, Overheidsobligaties, Staatsfinanciën, Speculatie -

Portugal doelwit van ratingagentschap Standard & Poors

Na Griekenland komt nu ook Portugal in zwaar weer terecht. Het kredietratingagentschap Standard & Poors (S&P) heeft dinsdag de rating van Portugese staatsobligaties met twee stappen verlaagd tot A-.

woensdag 28 april 2010 16:28
Spread the love

Als gevolg daarvan steeg de Portugese tienjaarsrente dinsdagavond tot 5,89 procent en op woensdagmorgen zelfs tot 6,28 procent. De risicopremie op staatswaardepapier bedraagt nu meer dan het dubbele van het gemiddelde van 2009.

De Portugese overheid krijgt het dus hoe langer hoe moeilijker om tegen een ‘normaal’ tarief te lenen op de internationale kapitaalmarkt. Volgens analisten van S&P reflecteert de herziening van de kredietrating “de budgettaire en economische zwakte waarin Portugal momenteel verkeert”. Het ratingagentschap sluit verdere ratingverlagingen niet uit.

Eind maart verlaagde het ratingbureau Fitch de rating van Portugal al met één trede van AA naar AA-. Ook toen werden de zwakke staatsfinanciën als oorzaak aangehaald.

Besparingsplan van Sócrates

De socialistische regering van premier José Sócrates heeft nochtans een consistent besparingsplan (Programa de Estabilidade e Confiança – PEC) opgesteld en een grondige hervorming van de openbare sector in het vooruitzicht gesteld. De lonen van de ambtenaren worden bevroren. Enkele geplande grote infrastructuurwerken, zoals de aanleg van een hogesnelheidslijn tussen Lissabon en Madrid, worden voorlopig in de koelkast gestopt.

In tegenstelling tot Griekenland heeft Portugal zich ook nooit gebaseerd op foutieve cijfers om zijn economische politiek op te richten.

Het ziet er hoe langer hoe meer naar uit dat Portugal het volgende slachtoffer gaat worden van internationale speculanten die op zoek gaan naar de zwakste schakels.

Het begrotingstekort bedraagt momenteel 8,5 procent van het bruto binnenlands product (BBP), tegenover 9,4 procent in 2009. Meer dan wat de Maastricht-norm (3 procent) toelaat, maar minder dan veel andere landen binnen de eurozone.

Overheidsschulden

De Portugese overheidsschulden zijn de afgelopen jaren wel vrij fors opgelopen. Voor het begin van de financiële crisis in 2008 bedroeg de overheidsschuld 66 procent van het BBP. S&P voorspelt dat tegen 2013 de overheidsschuld zal toenemen tot 95 procent van het BBP.

Portugese krantensites waarschuwden woensdag dat de rente op de staatsschuld nu al groter is dan die van Griekenland op het ogenblik dat de Griekse regering om internationale hulp vroeg.

In een persmededeling zei de Portugese minister van Financiën, Teixeira dos Santos, dat degenen die verantwoordelijk zijn voor “de aanval van de markten” moeten worden aangepakt. De beurs van Lissabon sloot dinsdagavond af met een daling van 5,36 procent als gevolg van de ratingverlaging door S&P.

Politieke fictie

De Franse minister van Begroting, François Baroin, verklaarde woensdag dat als de Griekse kredietcrisis naar Portugal zou overslaan dat “een scenario van politieke fictie” zou zijn. “Portugal verdiende zo’n lot niet, want het land had nooit gelogen over zijn openbare financiën”, aldus de Franse minister.

Portugal is een kleine economie in de Europese Unie, maar in tegenstelling tot Griekenland, heeft het land wel een enorme Portugeessprekende exportmarkt. Vooral de handel met groeiland Brazilië zou Portugal moeten kunnen redden van al te grote economische problemen. Als tenminste de speculanten het land met rust laten.

Bron: Público Online (Portugese krant)

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!