Foto Frank Mulleman

 

Verslag, Nieuws, Economie, België, Carrefour -

Carrefour-werknemers moeten 33 miljoen euro ophoesten

Vrijdag zal er niet gewinkeld worden bij Carrefour. De werknemers van de warenhuisketen staken. Volgens de vakbonden blijft de directie van Carrefour ook na twee maanden onderhandelen pal achter het oorspronkelijke besparingsplan staan. “Dat betekent 33 miljoen euro besparingen per jaar op de rug van het personeel”, klinkt het bij de socialistische bediendencentrale BBTK.

woensdag 28 april 2010 16:41
Spread the love

Sinds Carrefour eind februari de sluiting van 21 winkels en het schrappen van 1672 banen aankondigde, vonden er al heel wat onderhandelingen en acties plaats. Enkele weken geleden kwam het bericht dat Carrefour negen winkels wil redden, maar, zo benadrukte topman Gérard Lavinay, die redding zou er alleen komen als de werknemers instemden met de forse besparingen.

Volgens BBTK betekenen die besparingen dat de 15.000 personeelsleden samen elk jaar 33 miljoen euro moeten ophoesten. “Dat houdt in: minimum 4 jaar blokkering van de index, van jaarlijkse baremieke verhogingen, van sectorale verhogingen en definitieve afschaffing van het betaald kwartiertje, van de extralegale verlofdagen, vermindering van het loon voor late uren. We zijn overtuigd dat Carrefour dat niet nodig heeft om opnieuw rendabel te worden maar om de goodwill van de aandeelhouders terug te vinden”, aldus BBTK.

BBTK ziet andere mogelijkheden om te besparen. “Wij zijn bereid te onderhandelen over de polyvalentie”, zegt Jan De Weghe van BBTK. Dat zou betekenen dat bijvoorbeeld kassiersters makkelijker kunnen ingezet worden voor andere taken op kalme momenten of dat er met vliegende teams gewerkt wordt.

Volgens de Weghe zou ook een brugpensioenregeling op 52 – voor de werknemers die moeten afvloeien – soelaas kunnen bieden. “De loonkost is gebaseerd op anciënniteit en kan zo wat naar beneden. Bovendien kan een ontslagvergoeding ook hoog oplopen”, aldus De Weghe.

Dure staking

De directie van Carrefour reageert misnoegd op de staking. Op een persconferentie werd gezegd dat de staking vlak voor het 1 mei-weekend Carrefour 20 miljoen euro kan kosten. Door de sociale onrust zou de omzet in april al 15 procent lager liggen dan vorig jaar.

“Met een klein beetje welwillendheid had Carrefour de staking kunnen vermijden. Dan hadden wij tenminste iets in handen gehad om naar de werknemers te stappen. We hebben trouwens nog maar één keer onze tanden laten zien. Voor een sociaal bloedbad van die omvang hebben de werknemers zich heel redelijk opgesteld”, zegt De Weghe.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!