Economie, Antwerpen, Lokaal, Financiële crisis, Vastgoed, Antwerpen, Woningen te koop -

Panden in Antwerpen raken niet verkocht

Verkopers van vastgoed in de regio Antwerpen zitten met de handen in het haar. Hun eigendommen raken slechts moeizaam verkocht. “De helft van de Lange Nieuwstraat staat te koop”, schetst William Van de Luijtgaarden van vastgoedkantoor Mattemburgh de situatie. “Het grootste probleem is dat panden vaak enorm lang te koop blijven staan.”

dinsdag 27 april 2010 13:32
Spread the love

Wie door het centrum van Antwerpen loopt, kan niet naast de ‘Te koop’-bordjes kijken. En dat merken ook de vastgoedkantoren. “Een paar jaar geleden stonden gebouwen gemiddeld drie maanden te koop. Nu worden ze met moeite na zeven maanden aan de man gebracht”, vertelt Van de Luijtgaarden. “Terwijl iedereen denkt dat vooral het Zuid onder de crisis lijdt, kampt ook Antwerpen-Noord met problemen.”

De slechte verkoop van panden in de regio Antwerpen heeft verschillende redenen. “Voor de financiële crisis investeerden veel mensen in grote nieuwbouwprojecten”, zegt Yves Vervliet van First Immo.

“Velen willen nu af van die ruime woningen, maar willen ook geen verlies lijden. Verkopers vragen daarom veel te hoge prijzen. Bovendien werden er vorig jaar door de crisis beduidend minder panden aangeboden. Veel mensen beslissen om hun huis nu op de verkoopmarkt te brengen. Met het logische gevolg dat het aanbod veel groter is dan vraag.”

Kopers

“Kopers zitten dus in een voordelige situatie”, gaat Vervliet verder. “Ze moeten vaak maar één bod doen en kunnen daar ook effectief aan vasthouden. Twee jaar geleden was zoiets ondenkbaar.”

“Kopers wachten ook veel langer voor een beslissing te nemen”, weet Van de Luijtgaarden. “Dat betekent niet dat ze over minder geld beschikken. Wel dat ze angst hebben om hun geld uit te geven. Die schrik wordt vooral opgewekt door de financiële crisis. In feite is die er niet meer, maar alles draait om het crisisgevoel dat opgewekt werd door de media.”

Lenen

De banken spelen een grote rol bij de verkoopcrisis in de vastgoedsector. “Kopers krijgen vaak het advies van banken om nog even te wachten en te kijken naar nieuwe aanbiedingen”, vertelt Denis Santon van T_Immo.

“Als kopers dan uiteindelijk het besluit nemen om een huis aan te schaffen, krijgen ze geen lening van de banken. Vooral jonge mensen hebben hier last van, omdat ze uiteraard minder kapitaalkrachtig zijn.”

Balans

Volgens Santon is het moeilijk te voorspellen wanneer de balans tussen koper en verkoper hersteld zal zijn. “In de nabije toekomst zal het aanbod alleen maar stijgen. Dat komt omdat nog veel oudere mensen in grote huizen wonen. Deze hebben weinig succes op de verkoopmarkt. Jonge kopers zijn veelal op zoek naar compacte appartementen. Daar ligt de markt dus open.”

© 2010 – StampMedia/Plantijn – Tomas Bachot

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!